Solární kolektory - odpovědi - III.díl

Solární kolektory - odpovědi - III.díl

Kategorie: SOLÁRNÍ VYTÁPĚNÍ

Zde najdete další odpovědi na otázky našich čtenářů na téma „ solární kolektory “, tak jak na ně odpovídal energetický auditor

Dotaz:

 

Dobrý den, koupili jsme starý dum u Mladé Boleslavi.

Prali bychom si využit přírody a techniky. Chtěli bychom ohřívat vodu a vyrábět elektřinu pomoci solárních panelu a vytápět dum pomoci krbové vložky.

Pomáhá stát s dotaci pro "inteligentní domy"?

Jakou solární sestavu, která vyhřívá i v zimě by jste doporučovali?

Dekuji moc za pomoc a  těším na Vaši odpověď.

 

Jana

 

Odpověď:

 

Škoda, že máme  k dispozici pouze Váš email. Telefonicky by to bylo mnohem jednodušší.. Pokud uvažujete vytápění solárním systémem, je nutno instalovat cca 15 - 35 solárních kolektorů. Optimální je vakuové provedení.  Tyto kolektory mají v zimě o 20 % zvýšený výkon. Nepotřebují přímé sluneční záření. Postačuje jim difuzní záření přes mraky. K tomu akumulační nádoba cca 10 kubíků. Ideální je stojatá, středem budovy. 

V ní by probíhala stratifikace - rozvrstvení vody. Do ní by topily solární kolektory i krb.Cca 500 - 750 000,- Kč.

Ideální otopný systém je nízkoteplotní. Tedy podlahové vytápění. Cca 100 - 200 000,- Kč. 

Elektřinu může zajišťovat fotovaltaická stanice. Cca 800 000,- Kč.

Doporučuji doplnit kořenovou čističkou a vlastní studnou. Vznikne tak dům bez závislosti na sítích. Takovéto domy již nejsou budoucností, ale přítomností.

 

S pozdravem Ing. Sýkora

  

Dotaz:

 

Dobrý den,

 

 

chtěl bych se Vás zeptat na systém topení, který bych rád měl v našem rodinném domku. Základem by byla výkonná krbová vložka, jejíž teplo by vyhřívalo přímo i do ústředního okruhu s radiátory. Původně jsme zamýšleli současně připojit elektrický kotel, který by sepnul při netopení v krbu a v domě by tak udržoval stálou teplotu. Slyšel jsem ale o akumulačních vodních nádobách, které přímo v sobě mají topnou spirálu, fungují na noční proud a byly by snad alternativou ke kotli, pravděpodobně i lepší. Nemám ale zatím více informací; můžete mi prosím poradit?

Zamýšlíme ještě časem oběh přihřívat slunečními kolektory, ale to jen výhledově a systém by tedy jejich pozdější připojení měl umožňovat.

 

Děkuji mnohokrát předem,

S přáním příjemného dne

 

Ivo Paulík

 

 

Odpověď:

 

Dobrý den, klasickým problémem krbu je to, že má výkon cca 8 - 12 kW. V jedné místnosti. Je problém přenést tento výkon do ostatních místností. Děje se tak zpravidla teplovzdušnými rozvody.

+ rychlý zátop

- žádná akumulace

- přenášení hluku po celém domě teplovzdušným otopným systémem

 

 

Nebo teplovodním výměníkem v krbu. Tento může topit do radiátorů, nebo do aku nádoby.

 

 

Elektrické akumulační vytápění se dimenzuje takto : 

nezateplený rodinný dům 5 000 litrů

zateplený rodinný dům    3 000 litrů.

  

Cena elektřiny v akumulační sazbě se zdražila. Ještě před vánocemi byla 0,89 Kč/ kWh.Nyní to je 1,28 Kč/kWh. ( dle místní enewrgetiky). Akumulační sazba topí cca od 15 do 17 00 hod. A od 00 do 06 hod. 8 hodin denně.  Bylo by tedy možné regulovat vytápění tak, že co nenatopí solární kolektory přes den, v noci nahřeje akumulační elektřina. Jednodušší by bylo, z hlediska regulace,  ale vytápět přímotopným kotlem. Kotel by zapínal pouze při požadavku na vytápění. Přímotopná sazba je 20 hodin denně.

 

Cena elektřiny : do vánoc 2005  1,13 Kč/kWh

od 1.1. 2006   1,59 Kč/kWh .

 

Zdražování elektřiny znamená zkrácení návratnosti investice do solárních kolektorů. Jeden solární kolektor ( cca 1 x 2 m) Vám ohřeje denně 100 litrů vody. Celoročně Vám, dodá cca 750 kWh tepla. Pro přitápění by bylo vhodné cca 10 kolektorů Tixon, nebo deskových vakuových. Tyto mají v zimě o 20 % vyšší výkon, než obyčejné kolektory. Využívají i difůzního záření. ( při zatažené obloze). Pokud si můžete vybrat, podlahový otopný systém je vhodnější než radiátory pro solární kolektory. Stačí mu již teplota + 30 stupňů celsia. I obyčejné 3 solární  kolektory při současném počasí ( minus 15 stupňů celsia ) ohřejí vodu na cca 35 stupňů celsia u mých rodičů.  

 

Realizují se i podobné systémy : topení tepelným čerpadlem vzduch voda + teplovodní krb do akumulační nádoby.

 

Součástí tepelného čerpadla je elektrokotel.

 

Krb se pak používá spíše jako záloha, nebo dekorace. Běžný nezateplený rodinný domek spotřebuje ročně cca 30 000 - 35 000 kWh tepla. To je cca 20 - 30 kubíků dříví. To může být dost pracné, spálit toto množství dříví v krbu. Nehledě na prašnost,...Dříví musí být nejlépe 2 roky proschlé, aby mělo výhřevnost.   

 

Pokud by jste topil dřevobriketami, to můžete z důvodu ceny topit raději akumulační elektřinou.

 

S pozdravem Ing. Sýkora  

 

Související články:

Solární kolektory - odpovědi - I.díl

Solární kolektory - odpovědi - II.díl

Další cenový šok pro české domácnosti na obzoru - ekodaň  
 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl