Solární kolektory - odpovědi - I.díl

Solární kolektory - odpovědi - I.díl

Kategorie: SOLÁRNÍ VYTÁPĚNÍ

Zde najdete odpovědi na otázky našich čtenářů na téma „ solární kolektory “, tak jak na ně odpovídal energetický auditor: Mohou solární kolektory topit i v zimě ? Má to smysl, v našich zeměpisných podmínkách ?

Dotaz:

 

Vážený pane inženýre,

 

Po minulém rozhovoru nám přišlo velké množství dotazů od čtenářů, kteří zvažuji instalaci solárních kolektorů. Má to smysl, v našich zeměpisných podmínkách ? Bude to topit i v zimě ?

 

 

 

Odpověď:

 

Dovoluji si Vám odpovědět zkušenostmi lidí, kteří již několik let kolektory mají instalovány.:

 

Mám 2 solární kolektory atmosférické, nikoliv vakuové, 4 m2. Již 5 let v provozu. I když je v zimě venku -8°C a svítí slunce, ohřívají mi vodu

na +35°C.

Vsetín

 

Mám bazén 21 m2. Venkovní, nezakrytý. Je na Zlínsku, na kopci, kde stále fouká vítr. Nechal jsem si instalovat 12 m2solárních kolektorů. Instalace proběhla začátkem května 2002. Kolektory za 3 dny ohřály bazén na +29o C. Poté elektronika vypnula solární ohřev. Spolehlivě se lze koupat v bazénu od května do září. Je-li teplý bazén, i déle. Na noc je ale nutno bazén zakrýt plachtou.

Žlutava, Zlínský kraj

 

 

Mám 3 atmosférické solární kolektory, 6 m2 plochy. Topí i v zimě, ale musí svítit slunce. Mám zásobu 300 litrů vody, když jeden den nesvítí, nevadí mi to, zásoba vydrží 2 dny.

Pan Sýkora, Val. Klobouky

 

Mám 5 solárních kolektorů. Atmosférických. 10 m2 . Včetně automatického ekologické kotle. Pro přípravu teplé vody,  přitápění, ohřev bazénu. Už při montáži, když byla teplota vzduchu cca + 7, a obloha střídavě zatažená, ihned po zapojení vylítla teplota na kolektorech na + 50. 5 solárních kolektorů topí poměrně účinněji než 3 kolektory, protože u 5 kolektorů je poměrně méně teplonosné kapaliny.

 

Mám 3 vakuové dekové kolektory. V květnu, při výpadku elektřiny, byla na kolektorech teplota cca 160 stupňů celsia. Dotaci jsem dostal

Val. Polanka.

 

Mám 2 vakuové deskové kolektory. Již v dubnu byl výkon stejný, jako v létě. Francova Lhota.

 

Mám 6 kolektorů Tinox. Na přitápění. Při montáži bylo zataženo, teplota na kolektorech + 35 oC ! Vytápím dům, bazén i zimní zahradu.

Borošinec , Považská Bystrica, Slovenská Republika

 

Mám  jen 1 celoměděný kolektor NBC 18. I když je venku teplota minus 11, teplota na radiátoru je + 45o C.

Vítek, Půchov, Slovenská Republika

 

Mám 10 deskových vakuových kolektorů. Aku nádobu 8 m3. Podlahový otopný systém. I když se v domě loni od vánoc netopilo, teplota v domě neklesla pod

+ 16 o C.

Jižní Čechy

 

Dnes jsme ptali jsme se za vás ing. Sýkory.

 

Ing. Pavel Sýkora je energetickým auditorem a již několik let se zaobírá problematikou vytápění. Je to tedy člověk, který rozumí teplu v našich domácnostech a navíc má všechny teorie a poznatky podložené dlouholetou praxi v oboru.

 

http://www.kodek.cz

 

Související odkazy:

Tepelná čerpadla - hudba budoucnosti?
Vynakládáte efektivně peníze za teplo ve vaší domácnosti? - I.
Provádíme vrtání studní, hydrogeologický průkum a případné projekty pro studny.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl