Tepelná čerpadla - odpovědi - V. díl

Tepelná čerpadla - odpovědi - V. díl

Kategorie: TEPELNÁ ČERPADLA

Zde najdete odpovědi na otázky našich čtenářů na téma „ tepelná čerpadla “, tak jak na ně odpovídal energetický auditor.

Dotaz:

 

Dobrý den,

 

Chci se na Vás zeptat ohledne topeni v rodinném domku. Co byste doporučil k vytápění domku, na plyn nebo na elektřinu. My u domku nemáme přípojku na plyn. A elektřinu používáme na ohřev teplé vody a sporák na vaření. A dlouho přemýšlím jaké vytápění mám dát, a nakonec topenář mě řekl, že by nám stačil topení na elektřinu. A doporučil mi elektrokotel zn. Porotherm. Říkal mi, že je lepší než elektrokotel zn. Dakon. Je pravda, kdybych si nechal namontovat elektrokotel na vytápění, tak bych měl 20 hodin nízkého tarifu?

 

Ptal jsem se lidí, kteří mají vytápění na elektriku v rodinném domku a říkali mi, že jsou spokojení, a že neplatí dost….

Mohli byste mi poradit.

Děkují

S pozdravem

P. Č.

 

 

Odpověď:

 

Obrázek tepelné čerpadlo  WPC_GAno, budete -  li mít elektrokotel, budete mít 20 hodin denně levnou sazbu elektřiny. Topení elektrokotlem + spotřeba elektřiny bývá obdobná jako topení zemním plynem + spotřeba tentokráte dražší elektřiny. Topení elektřinou se u menších rodinných domků bát nemusíte. U větších - kolem 200 m čtverečních zateplených domů  a od 150 m čtverečních podlahové plochy u nezateplených domků, bych doporučoval tepelné čerpadlo. Minimálně vzduch voda. Cca 180 000,- Kč na klíč. Nebo automatický ekologický kotel. Cca 90 000,- Kč na klíč. Doporučuji i dva solární kolektory - teplo zdarma. Na ohřev teplé vody.

 

S pozdravem Ing. Sýkora

 

 

Dotaz:

  

Vážený pane Ing.Sýkoro.

 

Prosím o radu. Bydlím v bytě 1+1 40 m2, vysoké stropy 3.80, lokalita Praha. Byt je v přízemí, podsklepen, situován okny do zeleně na jižní stranu, ale paprsky slunce prosvítí jen od 15 do 16 hodiny. Stavba z roku 1918, zděný dům, byt je chladný. V současné době vytápím jednu místnost Vamberskými el. akumulačkami a druhou místnost plyn. WAW, užitková plyn. karma. Současný náklad na energií činí cca 2000 Kč/ měsíc. Prosím o radu, jak vyřešit vytápění co nejekonomičtěji z hlediska nákladů co nejlevněji. Zajímá mě i možnost TČ vzduch-vzduch.

  

Děkuji Vám za odpověď.

 

Zdenka T.

  

Odpověď:

  

Nyní máte v zemním plynu cenu cca 0,8 Kč/kWh. Elektřina pro tepelné čerpadlo bude v ceně ( ověřte na PRe) cca 1,5 Kč. Díky topnému faktoru vzduch - vzduch bude cena cca 0,42 Kč/kWh. K úspoře tedy dojde. Investice cca 20 - 40 000,- Kč. Nejprve však ověřte možnost získání sazba D 56 pro tepelná čerpadla na PRe. Bez této sazby je tepelné čerpadlo zbytečné. Zkusil bych na stropy nalepit polystyren 5 - 7 cm. To by mohlo taktéž snížit náklady na zemní plyn, cca o 20 %. S pozdravem Ing. Sýkora

 

 

 

Dotaz:

 

Bydlím v dvojpodlažním nezatepleném domku, pouze nová plastová okna. Topení je realizováno z 80% plynem a zbytek (větší mrazy) koksem - samotížný spád. Objem vody v topení je cca 450l. Zajímalo by mně, zda můžu instalovat tepelné čerpadlo vzduch - voda, nemám podlahové topení

Díky za odpověď

 

Robert D.

 

Odpověď:

 

 Ano, 80 % tepelných čerpadel v ČR topí do radiátorů. Investice kolem 200 - 220 000 Kč. S pozdravem Ing. Sýkora

 

 

Dotaz:

 

Dobrý den,

přečetla jsem si Váš zajímavý článek o otopných tělesech. V Blízké době budeme v našem domě řešit otázku topení. Dům se skládá ze dvou částí. V jedné je samotěžné topení bez čerpadla, tlusté trubky) a litinové radiátory, vše na plynový kotel, který je nově propojen i s kotlem na pevné palivo. V druhé části, která se bude rekonstruovat (95 let stará) topení není. Po konzultaci s topenáři, doporučili vyměnit topení v celém domě, přeměnu systému na systém s čerpadlem, deskové radiátory do celého domu, při zachování obou kotlů. Přidávám informaci, že máme vlastní studnu ve které je tvrdá voda. Řešíme také připojení domu na zdroj obecné vody, protože voda ze studny není pitná a také napojení septiku ( jak jsem se z Vašeho článku také poučila, že to není jímka) na kanalizaci. Moje otázka je, zda není jiná možná varianta řešení topení v domě ? Vzhledem k ceně i provozním nákladům do budoucna. Cenový rozpočet topení je přibližně na 130 tisíc korun. Myslíte, že by připadalo v našem případě do úvahy tepelné čerpadlo využívající kanalizaci? Nastávají v tomto případě  nějaké potíže s ohledem na to. že v projektu se s touto možností neuvažovalo a žádost o stavební povolení je již podaná.

 

Mockrát děkuji za odpověď, přeji hodně úspěchů. Internetová prezentace je velmi zdařilá a určitě se na ni budu vracet, hlavně pátrat po informacích od Ing. Pavla Sýkoru. Již jsem stránku zařadila mezi své oblíbené

 

S pozdravem

Helena Reguli

 

 

Odpověď:

 

Dobrý den,

na plynofikaci se potrubí k radiátorům zmenšuje. Ale pro případ tepelných čerpadel jsou velké trubky a staré radiátory s velkým objemem vody výhodou. Je otázka, zda ve druhé části domu nerealizovat pohodlné, komfortní a úsporné podlahové topení. Nemusí být drahé, možná by se vešlo do ceny radiátorů,  při realizaci svépomocí. Viz článek Podlahová trubka. Pokud by jste měli zájem o tepelné čerpadlo voda - voda, je nutno provést čerpací zkoušku. Zda je ve studni dostatek vody. A zajistit druhou studnu, nebo trativod, kam se bude voda odvádět. Do kanalizace není vhodné vodu odvádět. S pozdravem Ing. Sýkora

 

 

Další odpovědi na téma vytápění najdete v rubrice:

Energetický auditor radí 

 

Související články:

Tepelné čerpadlo země voda přímé vypařování

Tepelné čerpadlo země voda s měděnými vrty

Mýty a pověry o tepelných čerpadlech 

Tepelné čerpadlo voda voda 

Tepelné čerpadlo vzduch voda 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl