Tepelná čerpadla - odpovědi - II. díl

Tepelná čerpadla - odpovědi - II. díl

Kategorie: TEPELNÁ ČERPADLA

Zde najdete odpovědi na otázky našich čtenářů na téma „ tepelná čerpadla “, tak jak na ně odpovídal energetický auditor.

Dotaz:

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, zda je ekonomicky výhodnější pořídit tepelné čerpadlo vzduch-voda nebo solární panely ? Jedná se o starší domek po celkové rekonstrukci (zateplení okna, střecha) dosud vytápěn přímotopy. Jako náhradní zdroj tepla uvažuji v obou případech o elektrokotli, zařízení by mělo sloužit k topení a ohřevu TUV. Střechu pro solární panely mám otočenou k jihu, sklon 45st, pro tepelné čerpadlo přichází v úvahu pouze vzduch-voda (dům na skále s malým pozemkem).

 

Děkuji za odpověď

 

Odpověď:

Dům je po rekonstrukci, tedy tepelná ztráta by měla být cca 10 - 12 kW. Pokud si pořídíte 12 - 16 kW tepelné čerpadlo vzduch voda, nebudete elektrokotel vůbec potřebovat. Bude spíše záložní. Jaké budou náklady ? Zeptejme se uživatelů.

 

Dotaz:

Mám tepelné čerpadlo vzduch/voda 15,7 kW. Dům je velký - 2 bytové jednotky. Nezateplený, stará okna, staré radiátory.  Celková spotřeba elektřiny pro tepelné čerpadlo včetně dvou elektro sporáků je asi 13 500 Kč / rok. Nadmořská výška 650 m, zima. ( Moravská sibiř - údolí otočené pouze k severu, někdy se topí i v červnu). Tep Elektrokotlem přitápím pouze 2 - 5 dnů v roce. Investice 180 000,- Kč minus dotace 60 000,- Kč. Pan K.  Horní Lideč

 

Odpověď:

Váš dům je zateplený pane Kubín, náklady na vytápění budou tedy nižší.

 

3 solární kolektory by Vám pouze denně ohřály 300 l teplé vody. Jen málo je přebytků tepla pro přitápění v solárních systémech. Investice 110 až 120

000,- Kč.

 

Tedy, mnohem větší úspory přinese tepelné čerpadlo.

 

Dotaz:

Dobrý den, mám dotaz: zabývá se někdo v ČR projektováním a montáží tepelných čerpadel s kompresorem poháněným spalovacím motorem na zemní plyn?

 

I. Zachar

Odpověď:

Zemní plyn  by bylo energeticky velmi zajímavé médium. 1 kWh cca 0,6 až 0,85 Kč. A minimální paušály - cca 80 Kč měsíčně. Ing. Guzek z Prahy se pokoušel dovážet tato tepelné čerpadla z Itálie. Cena byla cca 300 000,- Kč . Zemní plyn pohání spalovací motor, na stejné hřídeli je kompresor scroll. Nevýhody : servis nutný jako u spalovacího motoru. "častá" výměna svíček, oleje, filtrů,

           rozvodového řemenu,...

           nízký topný faktor - cca 2 až 3.

Myslím, že se i přes masívní úporná školení dealerů a projektantů nic neprodalo. Další kampaň již ustala, již 2 roky se o těchto tepelných čerpadlech nemluví. Ing. Sýkora

 

  

 

Dotaz:

Dobrý den, 

měl bych dotaz k tomuto článku: "Netopte plynem, topte kanály."  Funguje toto už někde v naší republice? Zajímalo by mě totiž koho oslovit z důvodu schválení a povolení.

 

S pozdravem
P. Brychta

 

Odpověď:

Oslovte stavební úřad. Věc : Souhlas. 

Stavební úřad souhlasí s  instalací zemního sběrače pro tepelné čerpadlo  vedle roury kanalizace a nemá námitek. 

Pokud Vám toto podepíše, není problém.  

Pokud jsou kanály v komunikacích ( pod chodníkem), bylo by dobré stejné povolení získat i z obecního nebo Městského úřadu. 

Sběrač u kanálového potrubí má i pan Vašek od Svitav. Včera jsem byl u něj na rodinném domku osobně. Je velmi spokojen s teplem kanálového sběrače.   Kanál je na jeho pozemku, nikoho nežádal.

Zkušenosti s realizací těchto  kanálových sběračů má ST KODEK s.r.o. p. Petrůj.

 

S pozdravem Ing. Sýkora

 

 

Dotaz :

Dodrý den,

slyšel jsem že, lze využít kanalizaci k vytápění. Je to možné?

 

Odpověď: 

V mnoha obcích se dnes buduje kanalizace.  To je perfektní, vydatný , celoročně spolehlivý zdroj tepla pro tepelné čerpadlo. Pro běžný rodinný dům postačuje 60 m běžného kanalizačního potrubí. 

Ke kanalizačnímu potrubí se  pouze přiloží 4 x PE trubka průměr 32 mm. V ní koluje lihový roztok jako teplonosná kapalina. Nejlépe topí páteřní rozvody kanalizace.

 

Obrázek Tepelné čerpadlo

 

Pokud by jste museli platit hlubinný vrt 160 m – pro běžný rodinný dům,  byl by v ceně cca 140 000,- Kč včetně ekologické kapaliny.

Kanál , jako zdroj tepla pro tepelné čerpadlo je energeticky stejně účinný, často dokonce účinnější , než hlubinný vrt. Jenže kanál je mnohem levnější – cca  5 -  6 tisíc ,- Kč. Takže uspoříte 130 000,- Kč, což je výhodnější než státní dotace.

 

PS : U ostrých výparníků, místo PE potrubí, se použije měděné potrubí.

 

 

Ing. Sýkora

 

 

Dotaz :

 Nesmáčkne se potrubí tlakem zeminy ?  

Válek Lidečko

 

Odpověď: 

Nikoliv. Před položením do výkopu jej natlakujete na 6 – 10 atm. Pak je pevné jako kámen.  Současně tím prověříte těsnost. Po zasypání tlak vypustíte a napustíte potrubí roztokem lihu.

 

 

Dotaz:

Znamená to, že dotaci již nedostanu ? 

Vít Lednice

 

Odpověď: 

Nikoliv, tu můžete žádat. Tedy je možnost získat dalších 30 % investic  od státu.

 

 

Dotaz:

Nejde dát potrubí přímo do kanalizační roury, třeba dodatečně ?  Byl by zde lepší přenos tepla. 

Salák Študlov

 

Odpověď:  

Nelze, je to hygienicky nepřípustné, navíc by se kanalizace tímto mohla  ucpávat.

Skutečně, budování kanalizace je  životní příležitost, vícekrát za život se neopakuje.

 

 

Dotaz:

Nejde využít teplo septiku ?

Lysák Brumov

 

Odpověď: 

Septik ke svá funkci potřebuje živé bakterie,  které produkují teplo. P. Kocáb má kolem septiku 2 smyčky PE potrubí – jako zdroj tepla pro tepelné čerpadlo. Může se tím ale zpomalovat funkce septiku?

Další smyčky má zakopané v zemi – jako běžný sběrač. Septik je jen malé přilepšení.

Sýkora

 

 

Dotaz:

Je to spolehlivý, vyzkoušený systém ? Dnes „kdejaký topenář přibije na dveře ceduli Montujeme tepelná čerpadla a hledá, na kom by se to naučil“. 

Vítek  Kamenice

 

Odpověď: 

Ano, kvalita instalací začínajících firem nebývá valná. Ale tento systém je ověřen.

V New Yorku jsou takto vytápěny 4 mrakodrapy. Odpadním teplem z kanalizace.

Sýkora

 

Dotaz :

Dobrý den pane inženýre, je pravda, že tepelná čerpadla mají návratnost delší než životnost ?

 

Odpověď: 

Dříve se používaly pístoví kompresory s kratší  životností. Navíc bylo teplo ( např. zemní plyn) poměrně levné. Při současných cenách tepla ( dálkového, zemního plynu, elektřiny) jsou návratnosti tepelných čerpadel vzduch – voda do 4 let, voda – voda ( topení ze studny) 4 – 8 let, hlubinné vrty a výkopy 6 – 12 let. Při využití dotací se návratnosti zkracují. Životnost  kompresorů Scroll by měla být  30 – 40 let.  Při následné opravě tepelného čerpadla se mění pouze kompresor 25 – 28 000,- Kč. Zbytek systému nepodléhá opotřebení.

 

Dotaz :  

Dá se říct jestli se dnes ještě vyplácí se plynofikace? A nebo máte jiné řešení?

 

Odpověď: 

Plynofikace malé  obce znamená investici cca 6 – 10 milionů. Občané musí vynaložit dalších 50 – 70 000,- Kč. To je dalších 18 milionů korun. Občané musí ročně platit 30 – 35 000,- Kč.

Plynofikace je tedy výhodná jedině pro firmy, které tak získají  zakázky. Pro občany by bylo výhodnější za tyto investice nakoupit tepelná čerpadla a protopili by mnohem méně.

Pro nezájem občanů ( kvůli drahému zemnímu plynu)  byl v letošním roce program plošných plynofikací zastaven.

  

 

Ing. Sýkora

Odpovídal ing. Pavel Sýkora, energetický auditor

zdroj: www.kodek.cz 

 

Související články:

Tepelné čerpadlo země voda přímé vypařování

Tepelné čerpadlo země voda s měděnými vrty

Mýty a pověry o tepelných čerpadlech 

Tepelné čerpadlo voda voda 

Tepelné čerpadlo vzduch voda 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl