Práce na zahradě v září

Práce na zahradě v září

Kategorie: ZAHRADNÍ KALENDÁŘ

Září to je odbobí, kdy začíná babí léto. Přichází podzim a s ním i doba sklizně na ovocné a zeleninové zahradě. Zahradníci a sadaři sklízí plody své celoroční práce.



Dřeviny v září

V suchých obdobích měsíce září důkladně zaléváme nové i starší výsadby dřevin. Pozornost věnujeme zvláště jehličnanům. Pokračujeme v přesazování a vysazování jehličnanů a stálezelených dřevin. Také kopeme jámy pro nové výsadby.

Růže v září

U růží odstraňujeme listy napadeně rzí nebo padlím a okamžitě je spálíme. Pro jistotu růže ošetříme postřikem vhodnými přípravky. Zkrátíme jejich větvičky na průvodní délku, odstraníme plané neočkované výhony a ještě před okopáním je přihnojíme.

Květiny

Dokončíme přesazování pivoněk a jiných cibulových květin. Vysa­zujeme tulipány, ladoňky, modřence, lilie královské, zlatohlavé. a jiné cibulové rostliny. Sklízíme mečíky i s listy a necháme je dobře uschnout v teplé a suché místnosti. 

V září odstraňujeme stonky s odkvetlými květy, ze kterých sesbíráme semena. Vypadaná semena některých druhu by nám totiž mohla zaplevelit květinové záhony. Na trvalá stanoviště vysazujeme předpěstované dvouletky a rozdělujeme trsy trvalek. Z vybraných rostlin sbíráme semena letniček a necháme je dobře doschnout na vzdušném místě.

Zahrada v září

Trávníky je vhodné prohnojit

Také trávníky je třeba ošetřit: naposled posekat a pohodit slabou vrstvou kompostu. Do jara se tak z něj uvolní většina živin.

Pro lepší vybarvení plodů jádrovin a k omezení hořké pihovitosti plodů a zbrzdění růstu u vzrůstných stromů je možné použít ještě i v začátku září pozdně letní řez ( provádí se už od srpna). Platí pravidlo čím slabší řez tím větší úroda.

Přemístěte dovnitř pokojové rostliny, které jste nechali na zahrádce v létě slunit.

I v září se může ještě sadit

Spousta lidí si myslí, že v září se už nedá nic vysadit. Ale to je omyl. Jestli si chcete ještě vypěstovat zeleninu na zimu, tak máte ještě možnosti i v září. Vyzkoušejte třeba špenát. Saďte jej do třícentimetrové hloubky 15-20 cm od sebe. Už od října se můžete těšit na sklizeň.
 

 

 

 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl