Práce na zahradě v srpnu

Práce na zahradě v srpnu

Kategorie: ZAHRADNÍ KALENDÁŘ

Srpen je konec léta. Zahrada je v srpnu rozvinutá v plné kráse a přináší hojnost úrody. Je plná květů různých tvarů a barev. Již nám dozrává ovoce. Taky zeleninové záhony nám vydávají svou úrodu. A my si tak konečně užíváme plodů naší celoroční práce.



V srpnu přesazujeme jehličnany i s kořenovými baly. Po přesazení musíme několik dní rostliny řádně zalévat. Rozsazujeme okrasné keře a trvalky.

Květiny v srpnu

V srpnu vyčistíme oschlé cibule tulipánu a kromě cibulí botanických tulipánu vyřadíme všechny, které mají průměr pod 1,5 cm (pod 1,5 cm jsou bezcenné). Dobře zaléváme všechny květiny a okrasné keře, aby nám při delším suchu nezvadly. Kypříme a plejeme, za horkých dnu zamlžujeme skalku, občas důkladně zalijeme trvalky a odstraňujeme stonky s odkvetlými květy. Dělíme a přesazujeme (pokud to potřebují) kosatce, lilie bílé a pivoňky - a vysazujeme nové. Květy mečíku řežeme do vázy, nebo hned po odkvětu, aby netvořily semeno. Přitom ale šetříme listy. Přesazujeme narcisy a koncem srpna i šafrány. Vysazujeme dvouletky - topolovky, zimní fialky, macešky, pomněnky, sedmikrásy další…Doplňujeme skalku předpěstovanými sazeničkami. Znovu prokypříme a odplevelíme záhon růží, včas odstřihujeme všechny květy, abychom se dočkali nových. V srpnu potřebují sestříhat živé ploty ze všech dřevin opadavých i stálezelených a to včetně jehličnanů.

Zahrada srpen

Trávník v srpnu

V srpnu je někdy horko a proto si počínejte opatrně při sekání trávníku. Příliš nízko posekaný trávník slunce spálí. A pozor, nezapomínejte, pokud je horkou po sekání zalévat. Je-li tropický týden, sekejte raději o 1 cm výše.

Peckoviny v srpnu

V době sklizně peckovin (nebo krátce po ní) je velmi vhodná doba k prořezání nebo proklestění peckovin (švestky, třešně, višně…). Výjimkou jsou broskvoně. Se zkracováním výhonů broskvoní až do první poloviny září. Zkrácené letorosty pak už v žádném případě neporostou a pupeny, které jsou na nich, dokonale vyzrají. Ke snížení červivosti peckovin a proti škůdcům jádrovin je vhodné rozmístnit návnadové desky s vrstvou stromového lepu.

Zahrada srpen

Zelenina v srpnu

Již začátkem srpna můžeme vysévat špenát pro podzimní sklizeň v průběhu října. Otrháváme rajčata a okurky. Cibule a česnek sklízíme a vážeme buď do copů a svazků nebo je zbavíme suché natě a uložíme na suché a chladnější místo k zimnímu upotřebení. Uvolněné záhony je možné znovu osázet pro druhé nebo třetí pěstování. Pro fóliovníky a skleníky si můžeme připravovat výsevy a sadbu pro podzimní výsadbu (rychlené saláty, květáky, ředkvičky, kedlubny…).

Zahrada v srpnu


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl