Práce na zahradě v říjnu.

Práce na zahradě v říjnu.

Kategorie: ZAHRADNÍ KALENDÁŘ

Říjen na zahradě pro nás znamená, že jsme uprostřed podzimu. Začínáme s úklidem a zabezpečením celé zahrady před zimou. Taky ještě pořád sklízíme úrodu. Nemyslete si, že v říjnu nemůže být naše zahrada bez květu. I podzim nám může ještě ukázat krásu květů některých letniček i trvalek.



Dřeviny v říjnu

V měsíci říjnu stále více opadává listí z ovocných stromů. Je vhodná doba na novou výsadbu a přesazování nejenom ovocných stromků a keřů, ale i okrasných dřevin a jehličnanů. Listnaté dřeviny, které shodily listy, nyní už můžeme vysazovat. Před výsadbou stromků kořeny namočíme zhruba na půl dne do čisté vody a teprve pak zasadíme do půdy. Kmínek ihned připevníme ke kůlu, přiměřeně seřízneme a dobře zalijeme.  Ještě před zimou je vhodné stromky a keře nakypřit a přihnojit ( doporučuje se kvalitní komposte). 

Kořeny přesázených dřevin přikryjeme listím, lesní hrabankou anebo rašelinou. Důkladně prolijeme půdu vodou u všech jehličnanů a stálezelených dřevin, aby měly přes zimu dostatek vláhy.  

Růže

V říjnu je nejvhodnější doba k vysazování růží. Stromkové růže připravíme na zimu. Korunky stáhneme, ohneme a přikryjeme kyprou zemí. OIdstraňujte odkvetlá poupata růží, aby se rostliny zbytečně nevysilovaly a ještě jednou, v případě hezkého počasí, vykvetly. Koncem měsíce keře růží přihrneme a lehce zastíníme chvojím.  

zahrada říjen

Květiny v říjnu

Sklízíme hlízy jiřinek a necháme je' na vzdušném místě zatáhnout a dobře oschnout. Záhony vysazených dvou letek nakypříme a vyčistíme. Skupiny trvalek a skalku vyplejeme a vyčistíme. Dokončíme přesazování trvalek. Vysadíme na jaře kvetoucí cibuloviny na zahradu (narcisy a tulipány).  Neuhodí-li ještě mráz, kvetou jiřiny, chryzantémy, astry a slunečnice. Záhony s odkvetlými letničkami již zrušíme a přidáme kompost, přeryjeme je a připravíme na příští sezónu. Končíme s výsadbou dvouletek. Vybíráme z půdy cibule a hlízy choulostivějších květin: mečíků, begónií, dosen, montbrécií, sperkelií a jiných. Po oschnutí je očistíme a dobře označené uložíme.  Zahrada nemusí odkvétat s koncem léta. Je spoustu letniček i trvalek, které kvetou až po prvních mrazíků.  Vhodné jsou především astery, jiřinky a taky dnes moderní okrasné kapusty, které zdobí zahradu dokonce i v zimě. 

zahrada v říjjnu

Zahrada v říjnu

Vykopáme brambory a mrkev a uskladníme je. Říjen je také vhodným měsícem pro výsadbu česneku, jarního zelí a zimní cibule.

Je období hlavní sklizně jádrovin, především jablek. Z důvodu trvanlivosti ovoce česáme a třídíme velice pozorně. Ze záhonů už sklízíme všechnu kořenovou a pozdní košťálovou zeleninu. Natě, například petržele, celeru, libečku, sušíme jako léčivky na koření a nebo je zamrazujeme. Obvykle v první dekádě října vysazujeme ozimé odrůdy česneku.  Do skleníků a fóliovníků přesazujeme zimní saláty z předchozích výsevů. 

Trávník na zimu posekáme, aby nevyhníval. Vypustíme vodu ze všech nádrží. Je čas ke výrobě krmítek pro ptáky. 

Pokojové rostliny, které byly přes léto na venkovním stanovišti, přeneseme dovnitř.

Muškáty v říjnu


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 jo včera jsem posekal fšecek trávník.  - Autor: jo jo 24. 10. 2010
 já ještě nechci říjen. Za chvíli budou Vánoce.  - Autor: zima jde 2. 10. 2011
 Dnes se lidi koupali. Dobrej říjen. Zatím.  - Autor: teplo jako v létě 2. 10. 2011
 Růže - Autor: Lucky 19. 9. 2013

     



bydleti.cz


Životní styl