Práce na zahradě v listopadu

Práce na zahradě v listopadu

Kategorie: ZAHRADNÍ KALENDÁŘ

Listopad znamená pro zahradu definitivní konec podzimu. Zahrada se připravuje na zimní období, na období vegetačního klidu. Uložte v listopadu vaši zahradu ke klidnému zimnímu spánku.



Zahrada v listopadu

V listopadu shrabujeme rozfoukané listí. Na spadaných listech bývají choroby a přezimují na nich škůdci. Proto spadané hned listí uklízíme a kompostujeme. Dokončíme práce, které jsme nestačili udělat v říjnu. Volné záhony zryjeme  a rozvezeme na ně kompost. Trávník pokryjeme tenkou vrstvou zeminy nebo prosetého kompostu. Zkontrolujeme a opravíme úvazky stromků ke kůlům. Nové výsadby a choulostivé rostliny chráníme chvojím. Větší rostliny zabalíme do juty nebo neprodyšné agrotextilie, viz fotka níže.  

Připravíme  jezírko na  přezimování. Jestliže je vaše jezírko mělčí než 1 m doporučujeme, aby ryby přezimovaly v akváriu. Teplota vody v akváriiu by měla být v rozmezí 14 až 18°C, ale v žádném případě nesmí být vyšší. Akvárium by mělo být dostačně prostorné.

Ovocná zahrada v listopadu

Ovocnou část naší zahrady v listopadu vápníme. Nejvíce vápníku potřebují peckoviny. Mladé ovocné stromky přihnojte kompostem.

Zahrada listopad

Nezapomínejte na zálivku

Je třeba také důkladně a naposledy stromy a keře zalít, abychom zvýšili jejich odolnost proti mrazům, zejména pokud byl podzim sušší. Je též vhodná doba pro přesazování jádrovin a peckovin. Uskladněné ovoce a zeleninu, stejně jako konzervované produkty v pravidelných intervalech kontrolujeme, aby je nenapadly plísně nebo hlodavci. Pamatujeme na přikrmování užitečného ptactva.

Zeleninová zahrada v listopadu

V listopadu sklízíme i zeleninu odolnou proti mrazům (růžičkovou kapustu, kadeřávek, pórek). Ale jen probírkou. Uskladníme mrkev, petržel, hlávkové zelí a celer. Část petržele můžeme ponechat na záhonech. Záhony se špenátem, polníčkem a kadeřavou petrželí přikryjeme vrstvou chvojí, aby je nepoškodil mráz. Občas záhony i uskladněnou zeleninu zkontrolujeme, aby zůstala co nejčerstvější.

Okrasné rostliny

Dosazujeme okrasné rostliny (vytrvalé květiny, případně jehličnany) a přihrneme k nim zeminu s kompostem. Tvarujeme jehličnaté živé ploty. Obrýváme okrasné stromky a keře, aby mohly lépe využít zimní vláhu. Jestliže nemrzne, ještě jednou vydatně zavlažíme jehličnany a stále zelené rostliny. Hustou výsadbou drobných dřevin můžeme založit živý plot. Choulostivější rostliny na skalce chráníme proti mrazu chvojím nebo vrstvou listí.

  zahrada v listopadu

Růže v listopadu

V listopadu osazujeme poslední růže a přihrneme k nim zeminu i s kompostem.  Taky přihrneme a zastíníme sestříhané růže. Úvazky stromkových růží uvolňujeme, kmínek ohýbáme, korunu přiháčkujeme k zemi a po zakrytí chvojím je nakopčíme.

Ořežeme veškeré stonky trvalek. Jsou-li zdravé a bez semene, použijeme je k zimnímu přikrytí, jinak je spálíme a popel dáme do kompostu. Po prvních mrazech přikryjeme choulostivé skalničky chvojím nebo suchým listím. Hlízy mečíků a jiřinek uložíme v suchu v místnosti, kde nemrzne.

Zahrada podzim


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 já ještě nechci listopad. A doporučil bych posekat - Autor: Sekal 23. 10. 2011
 Cikánská motlitba. - Autor: Jiří Sekal 13. 11. 2011
 Sametová vzpomínka.  - Autor: pěkné foto 17. 11. 2011
 kompostovac - Autor: develledo 30. 11. 2012

     



bydleti.cz


Životní styl