Práce na zahradě v lednu

Práce na zahradě v lednu

Kategorie: ZAHRADNÍ KALENDÁŘ

Je leden, začíná nový rok. Zahradu je potřeba připravit na příchod jara. Co řeknete až se léto zeptá, co jste dělali v zimě?

 



V lednu, při vhodném počasí děláme průklest a řez okrasných stromů a keřů. Odstraňujeme všechny plané výhony, vyrůstající z podnoží očkova­ných nebo roubovaných dřevin. Pokud není sníh prohlédneme ploty, aby zajíci a drobná zvěř nemohli do zahrady a neprovedli nějakou škodu. 

V lednu je vhodné období pro řízkování. Spousta okrasných dřevin se  množí zimními řízky ( pustoryl, přísavník, ptačí zob, vrby nebo třeba svídy). Takto levně získáme nové přírůstky do naší zahrady. Uložíme je  svázané do svazků ve svislé poloze na chráněném venkovním stanovišti až do března a pak je vysadíme. A nebo je ihned zapícháme do hrnků a umístíme  do pařeniště.

Zahrada v lednu

Za mírného počasí čistíme trávníky, ve  kterých jsou vysazeny cibu­lové nebo hlíznaté květiny. A taky rozhazujeme kompost po záhonech a trávnících. 

Setřásáme sníh, který muže rozlámat zvláště stále zelené rostliny a jehličnany. Při nedostatku sněhu a není-li zmrzlá půda, zalijeme okrasné stálezelené keře, jehličnany i listnáče. Rostlinám v nádobách za suchých zim doplňujeme vláhu.

Kontrolujeme stav uložených hlíz jiřinek a mečíků. Zjistíme-li plíseň, očistíme hlízy a uložíme je na sušším a vzdušnějším místě. Hlízy za­chvácené hnilobou spálíme. Čistíme semena letniček trvalek z vlastního sběru.

Zahrada v lednu

Řez v lednu

Můžeme začít s řezem a průklestem nejdříve u drobného ovoce (nikoliv však peckovin) a pokračujeme u přehuštěných a přestárlých jádrovin. Nejčasnější prací je nařezání kvalitních zdravých roubů jádrovin a peckovin, popřípadě řízků drobného ovoce pro zakořenění na jaře. Rány vzniklé řezem nebo mrazem zatřeme štěpařským voskem.

A nezapomeňme ani na užitečné ptáky, které je třeba celou zimu přikrmovat, aby zůstaly našimi stálými hosty i v době, kdy sbírají škůdce a potěšili nás svým zpěvem. Vhodné jsou vločky a olejnatá semena.

Je také vhodný čas ošetřit zahradní nábytek, tak aby nám dobře sloužil i v dalším roce. 

Zahradní práce v lednu


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 konečně leden - Autor: par 31. 12. 2014

     



bydleti.cz


Životní styl