Práce na zahradě v dubnu

Práce na zahradě v dubnu

Kategorie: ZAHRADNÍ KALENDÁŘ

Duben ještě tam budem. Na to ale správný zahrádkář neslyší. V dubnu zahrada potřebuje hodně naší péče. A tak nás na zahradě čekají intenzivní práce. A kromě toho nám možná zůstaly některé činnosti, které jsme nestihli udělat v březnu. Nezapomněli jste na nic? Zahrada vás v dubnu nutně potřebuje.



Zahrada v dubnu

V dubnu nám na zahradě již kvetou různé rostliny, například: sasanky (sasanka hajní, sasanka pryskyřníkovitá), pomněnkovce (Brunnera macrophylla), které jsou podobné poměnce, abeliovník - keř podobný zlatici květy jsou bílé nebo jemně růžové, ...

V dubnu dokončujeme řez růží (u velkokvětých  ponecháváme 2 až 4 očka u  mnohokvětých zkracujeme na polovinu celkové výšky). Stromkové růže, zbavujeme výhonů, které začínají rašit na kmíncích. U růží rozhrňte nakopčenou zem a ostříhejte.  Ostatní dřeviny (můžeme ještě řezat, nejsou-li narašené a nemají-li květní pupeny. 

Zahrada v dubnu

Stromy v dubnu

Můžeme řezat peckoviny, jestliže jsme to nestihli již v předchozím roce po sklizni. A pokud bylo koncem března ještě chladno, pokračujeme s výsadbou slabě narašených broskvoní, meruněk a vinné révy.  

Před začátkem rašení uděláme postřiky proti houbovitým chorobám, škůdcům, mechům a lišejníkům. Vhodná je ochrana proti padlí, strupovitosti, monilióze, rzi či květopasu jabloňovému. V dubnu můžeme začít s přihnojováním.

Okrasná zahrada v dubnu

Vysazujeme okrasné stromy a keře; nezapomeňme však, že narašené listnáče se špatně ujímají, až na břízy, které je naopak lépe vysazovat mírně narašené. Důkladně zalijeme stálezelené keře.    

Dokončíme obrývání starších výsadeb a upravení mís, zejména na svazích, aby srážková voda zbytečně neodtékala od rostlIn.  Vyséváme semena hrachoru. Do truhlíků vyséváme zlatokvět, netykavky, slaměnky, astry, hledíky, cínie, krásnoočka a aksamitníky.  

Dokončíme odkrytí skupin trvalek a skalniček. Vyčistíme je a půdu na povrchu lehce nakypříme.

Okrasné rostliny přihnojujeme kompostem. Vysokohorské skalničky zaléváme studenou vodou, abychom jim nahradili tající sníh. 

Většina trvalek v  dubnu raší a je optimální doba na rozdělování starých trsů.  V dubnu by nám měly rozkvést plícníky, pimuly, kamzičníky, štěničníky a jiné. Vysazujeme cibuloviny a hlíznaté rostliny. Mečíky a freziíe vysazujeme spíše v druhé polovině dubna.  

Zeleninová zahrada v dubnu

Koncem dubna vysazujeme do skleníku rajčata, papriku, lilek a cukety. V oblastech s mírnějším podnebím lze již vysévat některé teplomilné zeleniny jako jsou okurky, cukety, patisony. A to do volné půdy. Ale pro jistotu je zakryjte folií nebo netkanou textilií. Konec dubna je taky ideální čas na vysázení naklíčených brambor.

Vyčistíme všechny vodní nádrže. Vysazujeme mečíky a montbrécie.  Vyséváme otužilé letničky měsíček, chrpu, slunečnice, máte, hra­chor, okrasné.fazoly, letní cypřišky, rezedu, lichořeřišnici aj. Vyséváme trvalky a některé skalničky - tařici, orlíček" zvonek, kokardu, kopretiny, protěž, vlčinec, pupalku, řimbabu aj. 

práce na zahradě v dubnu

A co trávník?

Koncem dubna posečeme poprvé trávník. Pokud máme v trávníku posazené okrasné  jarní cibuloviny ( narcisy, krokusy, tulipány....) počkáme až jejich listy zežloutnou. Jinak by v příštím roce nekvetly.  Trávník uhrabeme a vyplejeme, opravujeme jeho poškozené části  (na holá místa přisejeme trávu).    

Od dubna sbíráme málo rozvinuté květní úbory sedmikrásky chudobky (Bellis perennis). Květy pak usušíme. Dá se z nich připravit sirup proti kašli nebo jej využijeme jako součást čajové směsi s čisticím účinkem krve.

Autor: E.Š.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Zahrádkáři škodí společnosti neboť zajišťuje - Autor: lou 23. 4. 2010
 hezké fotky. Kde mám pást kozy?  - Autor: drou 2. 4. 2011
 Velmi hezké. Dnes ale každý nakupuje slepice  - Autor: vaječná krize 2012 24. 3. 2012
 Typy krizí : realitní, finanční, sociální a nyní - Autor: vajo 24. 3. 2012
 Dnes, 1.4. jsem našel u slepic 21 vajec.  - Autor: vejce za benzin 1. 4. 2012
 chumelenice jako hrom, ráno + 3, nyní + 6 - Autor: aprílové počasí 8. 4. 2012
 silné sněžení. Je tu zime, né jaro.  - Autor: Jarní pták 31. 3. 2013
 Je Duben, a i po Zlíně můžete jezdit na běžkách - Autor: DuDu 1. 4. 2013
 Tohle není Apríl.My osobně zde máme prosinec - Autor: Pros 1. 4. 2013

     



bydleti.cz


Životní styl