Zachraňte svůj kotel. Jak na to?

Zachraňte svůj kotel. Jak na to?

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Záchrana Vašeho kotle bude stále složitější a dražší. Jak to? Možnosti se zužují, ceny naopak stoupají. Je - li váš kotel vaším oblíbencem, a jste na něj zvyklý, mnoho možností vám již nezbývá.



Máte - li svůj kotel 1. a 2. třídy, nebo ještě starší, případně bez štítku, jsou i kotle svépomocí svařované, není to nic nemožného a nejsou přitom špatné, nesmíte jej používat po 1. 1. 2022. Pokud jste použili přestavbovou sadu na automatizaci kotlů příliš brzy, máte taktéž smůlu, nedostanete štítek na váš starý kotel na třídu 3. Pokud jste použili přestavbovou sadu nyní, ve správném čase, váš starý kotel dostal nový štítek na 3. třídu. A můžete jej legálně používat i v roce 2022, dokonce i později.

Pokud rok zaváháte, již nepůjde použít přestavbovou sadu, a kotel musíte nejpozději 31. 12. 2021 vyhodit. Přesto, že je to váš oblíbenec a rádi v něm topíte. Od 1. 1. 2018 již nekoupíte ano levné kotle 3. třídy, se kterými byste mohli topit i po roce 2022 ale jen dražší kotle 4. a 5. třídy.

No a co tolik oblíbené kotlíkové dotace?

Na vánoce 2016 máte asi tak jedno z nejbližších možností, jak pořídit nový kotel s tučnou dotací. Vyberete - li správný kotel, budete mít komfort, pohodu topení, ekologii, ale hlavně velmi nízké provozní náklady.

kotel

Jak vybírat kotel, jak vybírat topení?

Dle mého názoru, topení musí splňovat 2 kritéria. Topení musí být úsporné a komfortní. Tuto možnost splňují asi pouze 2 druhy topení. Automat na uhlí, kdy se dostáváte s celoročními náklady na topení do 12 - 15 000,- Kč. Komfort u těchto kotlů je různý. Dle druhu kotle. Již od roku 1996 topí automaty na ekologické spalování uhlí, kdy neseřizujete téměř nikdy nic, do kotelny jdete v létě 1 x za měsíc, v zimě při minus 10 °C 1 x za 10 dnů, ale jsou i automaty, kolem kterých je nepoměrně více práce.

A tepelné čerpadlo. Pokud je kvalitní a účinné, nemusí být značkové. Možná tak ještě solární vytápění, ale to má v zimě nižší výkon.

Ostatní způsoby topení, již nesplňují 2 výše uvedené podmínky. Tedy Levné a komfortní topení. Ať je to již zemní plyn, dřevoplyn, elektrické podlahové topení, přímotop, elektrokotel, sálavé topení, peletky… Dotace zajišťuje a realizace provádí firma Master Energy, spol s r.o. dříve Kodek. Vidíte tedy. Ekologie a energetické úspory jsou o informacích.

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora, osoba oprávněná ke kontrolám kotlů, oprávněná k instalaci nových obnovitelných zdrojů , energetický auditor
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Dotace na novostavby
Syndrom nemocných budov - Zdravý dům
Teplo zlevňuje


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Jo a k tomu Povinné kontroly Kotlů - Autor: Ing. Pavel Sýkora 8. 7. 2016
 A každoroční revize komínů - Autor: joto 10. 7. 2016

     



bydleti.cz


Životní styl