Úsporný dům s dotací 335 000 Kč a tepelným čerpadlem vzduch vzduch

Úsporný dům s dotací 335 000 Kč a tepelným čerpadlem vzduch vzduch

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Mnozí mladí stavebníci dnes přemýšlejí. Jak to udělat, aby novostavba byla levná, přitom moderní a úsporná, zkrátka špičková? No, zdá se zdánlivě protichůdné požadavky.



Ale dnešní moderní materiály a technologie umožňují skloubit tyto antagonistické požadavky.

Novostavba na obrázku je bungalov. Tedy žádaná komfortní stavba. Jde o jednopodlažní dům. Cihla 30 cm Heluz + pouze 14 cm polystyren. Rekuperace je samozřejmostí.

Pro vytápění a chlazení slouží tepelné čerpadlo vzduch vzduch. Tato konstrukce pasivního domu je levná a účinná, stejně tak jako topení. Není třeba podlahové topení ani radiátory. Vhodný je záložní krb pro okrasu. Dotace 335 000,- Kč. Investor zde ale navíc dal teplovodní kamna a teplovodní podlahové topení. Dům má cca 130 m2 podlahové vytápění plochy. 

Úsporný dům s dotací

 

Investice se navýšila jen málo, pokryla ji zajímavá dotace. Vzhledem k technologiím domu, se investice spíše snížila. Odpadají zde investice do podlahového topení nebo radiátorů, nutný by nebyl ani komín. Pokud uděláte pořádně zateplení, nemusíte to již dohánět topením. Takový pasivní bungalov má tepelnou ztrátu kolem 2 kW. Pro srovnání, ve stejný den jsme počítali tepelnou ztrátu pro stávající dům, cca +0 km vzdálený, částečně zateplený - 8 cm polystyrenu na fasádě, 260 m2 podlahy vytápěné, ten má tepelnou ztrátu 18 kW. Tedy jako 9 takovýchto novostaveb.

Moderní technologie jsou výhodné. Toto je nový trend, takových domů se staví stále více. Systémy se zjednodušují, účinnost roste. Zajišťování dotací a realizace provádí firma Master energy, spol. s r.o.

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související odkazy:
Pasivní dům je perfektní věc
Dům bez hypotéky
Soběstačné domy


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Ale každý dům vychází jinak - Autor: Ing. Pavel Sýkora 27. 6. 2016
 šlo by to pohánět fotovoltaikou?  - Autor: Bořek stavitel 21. 8. 2016
 Ano šel, další dotaci 100 000,-. Kč  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 21. 8. 2016
 a může ještě čerpat další dotace - Autor: Ing. Pavel Sýkora 21. 8. 2016

     



bydleti.cz


Životní styl