Příprava nových tarifů elektřiny 2017

Příprava nových tarifů elektřiny 2017

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Blíží se změny v placení elektřiny. Těm, kteří si ji vyrábějí sami, podraží. 



Takové úvahy jsou ale podle paní Vitáskové předčasné.

"Platby za jistič teď nedávají smysl. Nyní se z malých zdrojů vyrobí zhruba půl procenta spotřebované elektřiny. Připravili jsme tedy plán, jak se budou tarify vyvíjet i podle množství samovýrobců," říká. Jestli to bude za jističe, nebo přijde její úřad s jiným plánem, zatím nechce říct. "

Výrobci a distributoři energií opět hledají způsoby, jak zdražit elektřinu. Jejich původní plán, platit dle velikosti jističe, nevyšel. Nyní chtějí navýšením ceny elektřiny o desítky procent postihnout hlavně drobné výrobce elektřiny. Tedy lidi, kteří jsou k síti připojeni ale odebírají málo elektřiny.

Energetika se mění 

Energetika se mění skokovým způsobem. Prudce klesá cena nových zdrojů použitelných pro rodinné domky. Zatímco ještě před několika lety stál solární fotovoltaický panel, nějakých 140 -. 160 Wp 16 - 20 000,- Kč, dnes máte 250 Wp klidně za 2 800,- Kč. Energetická soběstačnost je zase o mnoho kroků snadnější. Proč kupovat elektřinu v létě (na jaře a na podzim), když je jí všude kolem plno zadarmo?

Fotovoltaika

Nejde jen o pokles cen zdrojů elektřiny. Jde i o pokles příkonů novostaveb. Zatímco před 10–15 lety byla tepelná ztráta domu, novostavby, 10–15 kW, dnes se dostáváme ke 2 kW. Dále se výrazně zvýšila, několikanásobně, účinnost spotřebičů elektřiny.

Zatímco před 15–20 lety byl topný faktor tepelných čerpadel 2,5 až 3, dnes je v praxi, provozní dosažitelný topný faktor vyšší, než 7. Výsledek je pak opravdu dramatický. Místo původních 30 - 35 000 kWh spotřeby energií starších domů na topení a teplou vodu, se dnes dostáváme na 1000 kWh.  A těch 1 000 kWh roční spotřeby energie na topení a teplou vodu je opravdu snadné získat ze současných fotovoltaických panelů, případně jiných zdrojů v případě zimního nedostatku slunečního svitu.

Doba se mění, technologie se vyvíjejí prudkým tempem. A to jsme ještě nezačali přemýšlet o poklesu cen akumulátorů. A nástupu dotovaných elektromobilů, kde se dostáváte na stravitelných 300 000,- Kč pořizovací ceny nového elektromobilu s dojezdem zajímavých 120 km.

Výrobci a distributoři energií to budou zkoušet, ovšem my to nemusíme kupovat, tu elektřinu, bude – li předražená. Připravme se na změny, "kdo je připraven, není ohrožen", dí staré baťovské heslo.

Autor: Ing. Pavel Sýkora, energetický specialista
Zdroj: www.masterenergy.cz
http://archiv.ihned.cz/c1-65667870-blizi-se-zmeny-v-placeni-elektriny-tem-kteri-si-ji-vyrabeji-sami-podrazi

Související články:

Dotace na elektromobily
Fotovoltaika pro rodinné domy

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 odchod odbrorníků na západ - Autor: Karel Nedopil 2. 4. 2017
 Res - Autor: Res@seznam.cz 21. 4. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl