Nejlepší boj proti suchu

Nejlepší boj proti suchu

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Může se občas stát, že opatření bez dotací je lepší a levnější než s dotacemi. Výhoda je, "že má každý hlavu na krku" a může si vybrat.



V současné době je vysoce aktuální boj proti suchu. V minulosti došlo k velkému odvodnění celých údolí. Třeba vybudováním centrální kanalizace. Tady nejde jen o odvod vody z údolí. Tím, že každý rodinný dům odvede do centrální kanalizace, posléze do řeky cca 250 m3 vody za rok. A ta voda se z řeky do krajiny již nevrátí. Jde o škody způsobené při budování centrální kanalizace. Přerušení mnoha pramenů, odmeliorování celých údolí. A voda skutečně odešla.

Dále narovnání koryt řek a potoků. Jejich odbagrování a vyčištění. To se dělalo třeba po povodních, aby rychle voda odešla z krajiny. A ona odešla. Ani ryba se tam nemá kam, v takových korytech, schovat. Dále odtěžení stromů kolem řek.

Varianta 2

Proto přichází ministerstvo s dešťovou dotací. nejžádanější je varianta 2, využití vody pro zálivku na zahradě a splachování v domácnosti.

Zde dojde k úspoře, se střechou domu cca 100 m2, nějakých 65 m3 vody za rok, pokud bychom veškerou spadlou dešťovou vodu využili na 100 %. Investičně se dostáváme na úroveň domovní čistírny odpadních vod, která ale dokáže vyčistit všech 250 m3 vody v rodinném domě.

čistička odpadních vod

Varianta 3

Varianta 3 - využití šedé vody, je již mnohem dražší. Investičně, servisně i prostorově. Náročnější technologie již vyžaduje plochu v domě.

Daleko jednodušší je instalace domovní čistírny odpadních vod. Vyčištěnou vodu lze znovu využívat v domě, třeba na splachování. Vodu z domovní čistírny lze využít i jako pitnou. Již jsem takovou vodu pil. Provozně a investičně je ale jednodušší, vykopat si studnu. Pak máte vlastní vodu, i vlastní kanalizaci – zdarma.

Dále lze vodu využívat k zálivce na zahradě, jsou i realizace, kde se v takové vodě chovají i ryby. Můžete ji odvádět do potoka, zasakovat do země, taková voda z domovní čistírny odpadních vod se dá využít výhodně pro zvýšení výkonu a účinnosti tepelných čerpadel.

Hovoříme – li o sociálním smíru, boji proti chudobě a zajištění penzí z vlastních zdrojů, je právě pořízení domovní čistírny odpadních vod výhodné, jako investice do "vlastního důchodového pilíře".

Bude mít vodu i v důchodě zdarma. Není to nejlepší způsob boje proti suchu?

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Jasně nejlepší.  - Autor: Jarda York 8. 7. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl