Jak ušetřit za plyn

Jak ušetřit za plyn

Kategorie: JAK UŠETŘIT

where to buy abortion pill in usa

can i buy the abortion pill over the counter

Dnešní doba nám nabízí mnohé vymoženosti, o kterých jsme ještě před pár lety neměli ani tušení, nebo jsme jen závistivě pokukovali po vyspělejších státech a jejich možnostech.



Každý člověk touží po něčem novém. To staré už nás nebaví, nevzrušuje, to staré zevšední. Nebojme se pustit se do nových šancí. Nových postojů. Nenechejme se ukolébat tím, že to za nás vymyslí lidé povolanější, větší odborníci. Vždyť kdo by měl být větší odborník našich výdajů, než každý sám? Jen my sami víme, kolik peněz nás naše potřeby a náklady na bydlení a celý náš život stojí.

Lidé, kteří chtějí ušetřit za plyn, bych rozdělil do dvou táborů:

1. Ti, kteří chtějí ušetřit

2. Ti, kteří chtějí radikálně ušetřit.

Je rozdíl, zda vytápíte řadovku v Hradci Králové, nebo nezateplený „štokáč“ na Valašsku. Radikálové provádějí radikální řešení. Ono jim taky nic jiného nezbývá, zpravidla platí za plyn 40 – 80 000 Kč ročně. Proto i jejich řešení bývají radikální. Pořídí si například litinový kotel „na všechno“ a vrhají se na spalování tuhých paliv. Nebo peletkový kotel, aby posléze zjistili, že rozdíl mezi teplem z peletek a plynem není nijak zásadní, ovšem jen si přidělali starostí s obsluhou kotle, sháněním peletek, životností kotle….

Ti radikálnější ještě nakupují lisy na peletky, aby posléze zjistili, že nemají surovinu. Není co lisovat. Doba se změnila. Na pilách nejenže piliny již nejsou zdarma, ony tam nejsou vůbec. Prodávají se výhodně do biomasových kotelen, kterých je u nás jako máku, a které samy mají potíže se sháněním biomasy.

Pokud se vrhnou na dřevo, bývají taktéž překvapeni. Dřevo je nutno kupovat několik let dopředu, musí vyschnout. Jinak z něj není teplo. A ničí kotle. Taky není nijak levné, zato je pracné. Známý si spočítal, že je pro něj výhodnější kupovat do krbu stavební dřevo ve stavebninách 5000,- Kč / kubík, než dovážet ho Vétřieskou 30 km z lesa.

Nejhorší variantou je, že máte doma spoustu kotlů, avšak levných, málo účinných. Ať topíte čímkoliv, máte teplo drahé. Zpravidla platí laciný kotel = drahé teplo. Kotel kupujete jen jednou, teplo budete platit každý rok až do smrti.

Jak ušetřit za plyn

Jak tedy řešit elegantně a inteligentně otázku tepla v době nekonečně rostoucích cen energií?

1. Změnit dodavatele zemního plynu – sleva 3 % až 8 %, pro radikály málo lákavé řešení. Proto je nutno doplnit jej dalšími kroky: Jde sice o bezinvestiční opatření, avšak nevýrazné.

2. Vyměnit starý plynový kotel za nový mnohem účinnější. Například přechodem na kondenzační kotel Viessmann lze ušetřit až 30 % plynu. A to je již zajímavé řešení, hodné i radikálů. Firma Kodek tyto kotle dodává s 25 % slevou.

3. Doplnit kotelnu o solární systém. Kvalitní solární systém vám může dodat dalších pomalu 40 % energií na vytápění a teplou vodu. Nyní, díky dotacím, lze mít solární systém zdarma! Tedy bezinvestiční opatření s velkým dopadem na rodinný rozpočet. Dojde ke skokovému a trvalému snížení nákladů na energie.

4. Zateplit dům. Tím lze ušetřit až 70 % energií a investici lze pořídit za státní peníze.

Obecně Vám „stát“ platí cca 60 % investice, ovšem například pokud realizujete jen výměnu oken, ta bývají často taky zdarma. Kumulací opatření lze zajistit, aby zemní plyn byl přátelský k vaší peněžence, aniž byste se stali „topiči elektrárenskými“ na plný úvazek.

Jen ti, kteří jsou připraveni, nejsou ohroženi. Začněme jednat raději dřív, než později.

Autor: Ing: Pavel Sýkora
Zdroj:www.kodek.cz
zaroj:www.jausetrim.cz
 

Ušetřete za plyn. Zkuste srovnání cen plynu


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 zajímavý článek.  - Autor: Topič 29. 7. 2010
 PR kecy p. Sýkory - Autor: sugg 9. 8. 2010
 Je to nejlepší kondenzační kotel který znám.  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 9. 8. 2010
 Votodens 100 W 25 % sleva - Autor: Ing. Sýkora 20. 8. 2010
 Je to Vitodens W 100.  - Autor: ekvík 12. 9. 2010
 TO PR Kecy. Kvalitní soláry dají opravdu  - Autor: Ing. Sýkora 2. 5. 2011
 Nyní ale lidi začínají kupovat Vitedens 200 - Autor: Ing. Sýkora 11. 12. 2011
 To PR kecy. Nyní již tam máme kalorimtrů 9.  - Autor: Ing. Sýkora - špička sol 11. 12. 2011
 5 700,- Kč za topení a teplou vodu velkého  - Autor: Ing. Sýkora - fakta 10. 1. 2012
 taky mám deskové obyčejné kolektory,  - Autor: paráda 1. 2. 2012
 faktura za plyn položila záhoráckou obec - Autor: jsou finančně hotoví 9. 4. 2012
 zázračný kotel Viessmann W 100 - Autor: 888 22. 6. 2012
 biosložkový plyn to spalovat umí, regulaci lze  - Autor: W100 20. 8. 2012
 Zvláštní doporučení - Autor: Honza 16. 9. 2012
 To bude asi zkušenostmi. Pracoval jsem  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 4. 10. 2012
 Kdo šetří, tomu plyn zdraží.  - Autor: Devalvace koruny 30. 11. 2013

     



bydleti.cz


Životní styl