Jak snížit provozní náklady novostavby na minimum?

Jak snížit provozní náklady novostavby na minimum?

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Až pětina novostaveb je v dnes vybavována tepelným čerpadlem. Tento alternativní zdroj obnovitelné energie pracuje na principu převodu tepla z okolního prostředí do vytápěného objektu a výrazně snižuje platby za energie.



Tepelná čerpadla vítězí nad vytápěním plynem, elektřinou i dřevem

Možná jste uvažovali o plynu, který je ale stále dražší. Platí se za jeho zavedení na pozemek, rozvody v domě, kapličku, komín a revizi. Díky tepelnému čerpadlu jsou výdaje za energie poloviční, což potvrdili i respondenti průzkumu agentury Factum Invenio, kteří tento způsob vytápění doporučují svým známým.

Pro elektricky vytápěný dům je zase obtížné získat stavební povolení. S tepelným čerpadlem ušetříte, i kdyby elektřina v budoucnu zdražila z důvodu podpory obnovitelných zdrojů.

Zbývá „romantické“ topení v krbu. Opravdu chcete mít místo obýváku zaprášenou kotelnu? Tepelné čerpadlo opět vítězí, protože topí, i když se Vám nechce pro dřevo, případně jste si ho v létě vůbec nezajistili. Také prostory pro skladování dřeva Vám zůstávají k jinému využití.

Praktický příklad

Odborníci spočítali, kolik ušetří tepelné čerpadlo v nově postaveném rodinném domě s tepelnou ztrátou 8 kW a vytápěnou plochou 230 m². Kalkuluje se s ohřevem vody pro 4 obyvatele, podlahovým vytápěním a zahradou s plochou 400 m². Vyšlo jim:

  • oproti běžným zdrojům tepla ušetří tepelné čerpadlo ročně až 30 100 Kč
  • navýšení investice do tepelného čerpadla je mezi 85 až 150 tisíci Kč
  • investice do tepelného čerpadla se vrátí v průměru do 3 až 5 let
  • vzhledem k vzrůstajícím cenám energií se bude návratnost zkracovat

Tomáš Tyl, regionální zástupce IVT doporučuje všem stavebníkům novinku, mimořádně úsporné tepelné čerpadlo IVT GEO 312: „Disponuje topným faktorem SCOP 5,6, má nejvyšší energetickou třídu A+++, záruku na kompresor 10 let a stabilní výkon i v zimním období. Navíc jedna velikost čerpadla vytopí domy od 4 do 15 kW tepelné ztráty bez potřeby akumulátoru topné vody.“

Tepelná čerpadla vytápí v České republice už asi 11 000 objektů. A mohou vytápět také Váš nový i starší dům. Vyplňte online formulář a specialisté IVT Vám bezplatně navrhnou správný typ a výkon čerpadla.

Jak snížit provozní náklady novostavby na minimum?
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl