Dotace na starý septik. Dešťovka.

Dotace na starý septik. Dešťovka.

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Mnoho domů má dnes, po přepojení na centrální kanalizaci, starý nevyužívaný septik, nebo jímku na vyvážení. Věděli jste o tom, že na něj můžete čerpat dotaci?



Zanedlouho startuje program dotací na dešťovou vodu. Na zachytávání dešťové vody. A zpětné využití v domácnostech. Je zde tedy možnost, jak starý septik, pokud jste již byli přepojeni na centrální kanalizaci, opět zprovoznit. Tak, aby Vám šetřil vodu a peníze.

Dotace na dešťovou vodu - varianta 1

Při nejjednodušší variantě, kdy budete dešťovou vodu zachycenou do septiku, využívat pouze při zálivku, je dotace 20.000 Kč, + 3.500 Kč / m3 akumulace. Na tuto variantu lze však čerpat dotace pouze v obcích, dříve postižených suchem. Dotace může být pouze 50 % investice, ovšem součástí oprávněných nákladů jsou i projekty, filtry, rozvody vody.... Je zde tedy možnost pořídit si řízenou zálivku zahrady s dotací.

Dotace na dešťovou vodu - varianta 2

Pokud osadíte septik i potrubím, kterým budete odebírat vodu i na splachování, což ovšem, zvláště u rekonstrukcí domů vyžaduje úpravu rozvodů vody, dotace je 40 000 Kč + 3500 Kč / m3 akumulace. Tato varianta je ze všech dešťových dotací nejžádanější.

Dotace na dešťovou vodu - varianta 3

Pokud navíc zrekonstruujete i odpadní potrubí, nainstalujete čističku šedé vody a budete šedou vodu využívat pro splachování a zálivku, dotace je 45.000 Kč. Využijte – li kromě šedé vody i vodu dešťovou, dotace je 60.000 Kč + 3.500 Kč / m3 akumulace. Investice do čistírny šedé vody je však vy výší cca 100.000 Kč, tato varianta sice znamená vyšší využití odpadních vod, bude však méně žádaná.

U všech 3 variant je nutno mít v souladu velikost střechy a velikost zahrady, s počtem lidí obývajících dům. Toto modelování provádí firma Akvatik.

Další možností je získat dotaci 80 % z investice, 140.000 Kč na domovní čistírnu odpadních vod. Zde ovšem již občan musí spolupracovat s obcí. Je to ovšem, svým způsobem možná nejdokonalejší varianta. Nedochází k odvodnění údolí rozkopání pozemků při budování centrální kanalizace. Voda je čištěna a zpětně využívána v místě znečištění. Včetně tzv. černé vody, vody dešťové i vody šedé. Navíc investice je cca 10 x nižší, i bez dotací než budování centrálních kanalizací. 

Možností úspor vody a rozumného nakládání s vodami je tedy velké množství. Která varianta je pro Vás nejvýhodnější?

Nakládání s vodami může být jednoduché a levné, ekologické a rozumné. Vysoce efektivní. A vysoce ekonomické. Dům, který má nízké náklady, snadno utáhnete i z důchodu. Ekologie si na sebe rychle vydělá. Jde tedy i boj proti chudobě, vodní a potravinovou soběstačnost, nezávislost, prepperství, sociální smír, ale hlavně obyčejný sedlácký rozum.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.akvatik.cz

Související články:
Dotace na čističky odpadních vod
Chov pstruhů na zahradě
Akvaponický skleník


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 I starý septik ?  - Autor: Lojzi 28. 5. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl