Alternativní vytápění

Alternativní vytápění

Kategorie: ENERGETICKÝ AUDITOR RADÍ

Jsou nějaké příklady použití tepelného čerpadla a prověřené návratnosti? Jak funguje solární dům. Lze žádat o dotaci na pořízení vytápění?

Dotaz:

 

Můžete mně na příkladu z praxe ukázat úsporu při použití tepelného čerpadla na konkrétní a prověřené realizaci?

Hruška,  Karlovy Vary

 

Odpověď:

 

Tepelné čerpadlo v Trenčíně

 

Obrázek Tepelné čerpadloDům je nezateplený, hodně prosklený. 2 podlaží, celkem 200 m2 podlahy. Před 6 lety se zde instalovalo tepelné čerpadlo voda – voda. 14,3 kW.  Teplo se odebírá z vrtané studny hloubky 12 m.  Topí do podlahového otopného systému a ohřívá teplou vodu. Není zde záložní elektrokotel. Jen krb, který se využívá jen pro okrasu.

 

Náklady na vytápění :

 

Do loňského roku  5 měsíců x 800,- Sk /měsíc, celkem tedy  4 000,- Sk ročně. Od Zdražení el. Energie 1700,- Kč měsíčně, za rok tedy 8 500,- Sk !!! Vytápění tohoto domu nyní před zdražením zemního plynu by vycházelo  40 000,- Sk.  Díky tomu, že v domě je instalované tepelné čerpadlo, dům má velmi levnou elektřinu i pro ostatní spotřebiče. Lednička, pračka, mrazák, žárovky to vše jsou i další úspory.

Investice do tepelného čerpadla se majiteli již vrátila.

 

Dotaz:

 

Dobrý den, chtěl bych stavět dům. Lze ho vytápět pouze solárními kolektory ?

B. M.,  Praha

 

Odpověď:

 

Solární důmObrázek solární dům

 

Budete – li mít běžný zateplený dům, 10 x 10 -  2 patra, tepelné ztráta bude kolem 10 kW. Celoroční spotřeba tepla na vytápění cca 28 000 kWh. Solární kolektory mají jednu nevýhodu. V létě Vám dají 80 % tepla, v zimě 20 %.

 

 

Například tento penzion je běžný, tepelné neizolovaný. Na střeše je 35 solárních kolektorů deskových, nevakuovaných cca 1 x 2 m.  V zemi je zakopána akumulační nádoba z železničního vozu. 24 m3. V lednu a únoru však musí dotápět jiným zdrojem,  neboť je krátký den – krátký sluneční svit.

 

Cena investice cca 1,3 milionu.  

Vakuové systémy zvyšují zimní výkon. V Jižních Čechách je stejný RD, jaký plánujete. Má 10 vakuových solárních kolektorů cca 170 m 2 plochy. V centru domu  je zabetovaná akumulační  nádoba, stojatá přes 2 patra. 6 m3. V celém domě je podlahový otopný systém. V domě se od vánoc do léta netopilo, novostavba nebyla obydlena.Teplota v domě nikdy neklesla po + 16 o C. Při bydlení tedy bude postačovat dotápět jen 4 o C jiným zdrojem tepla, např. krbem.

Dotaz:

Kde lze obecně žádat o dotaci na pořízení vytápění domu pomocí tepelného čerpadla.

L.Ševčík Č.Budějovice

Odpověď:

Zdrojů je několik. Pro rodinné domky je to ministerstvo životního prostředí. Lze získat až 30 % investice. Firmy mohou žádat ministerstvo průmyslu. Tam lze žádat až 15 % investice. Dotace vyřizujeme od roku 1998. Stovky kladně vyřízených žádostí. V současné době je příjem občanských žádostí pozastaven. V lednu 2006 budou nové podmínky. V letošním roce se žádalo až po instalaci. Pokud v lednu teprve začnete shánět firmu na instalaci tep. čerpadla, je možné, že dotaci nestihnete. Očekávají se "velké možnosti", neboť bude volební rok.

S pozdravem Ing. Sýkora

  

Na dotazy odpovídal: ing. Pavel Sýkora, energetický auditor

zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl