Značka a cena už při výběru elektroniky nerozhodují

Značka a cena už při výběru elektroniky nerozhodují

Kategorie: ELEKTRO

Značka a cena již nejsou nejdůležitějšími faktory při výběru elektroniky a elektrospotřebičů. Vyplývá to z celorepublikového průzkumu, který mezi svými zákazníky provedla společnost Expert Elektro, člen úspěšné mezinárodní sítě prodejen elektrospotřebičů.

televize se dřevem 2.jpgLidé dnes při nákupu nových elektro výrobků hledí především na jejich kvalitu a funkčnost, informace o nich pak čerpají hlavně prostřednictvím internetu.

 

„Průzkum potvrzuje, že pohled spotřebitelů na kvalitu vybavení domácností se mění. Mnohem větší roli pro ně začíná hrát funkčnost a tedy i životnost výrobku, za kterou jsou ochotni si i připlatit. České domácnosti se modernizují a stále více v nich tedy mají přednost nejnovější technologie,“ říká Ladislav Pospíšil, marketingový ředitel společnosti Expert Elektro a dodává: „Ještě před několika lety byl trend zcela opačný. Lidé při nákupu domácích spotřebičů kladli důraz především na cenu. Podíl na tom měl například i velký nárůst počtu hypermarketů, kde je zákazník, na rozdíl od specializovaného obchodu, odkázán při výběru pouze sám na sebe a logicky nakupuje hlavně podle ceny.“

 

Průzkumu se zúčastnilo celkem 2 878 respondentů. Důležitější než značka, cena či design je pro ně funkčnost a tedy i kvalita elektroniky nebo elektrospotřebičů. Tou se při výběru řídí 29 % z nich. Funkčnost je rozhodující ve všech věkových kategoriích do 50ti let. Nejméně zde pak rozhodují design a cena. Pro starší 50ti let hraje naopak cena největší roli.

 

Průzkum se zaměřil také na zjištění, kde čerpají při výběru elektroniky a elektrospotřebičů lidé informace. Téměř polovina dotázaných (40 %) hledá na internetu, čtvrtina se pak informuje u specializovaných pracovníků v obchodech. Na osobní doporučení dá při nákupu 17 % respondentů. Internet je jako informační kanál používán napříč všemi věkovými skupinami, kromě osob starších 50ti let. Ti získávají informace o výrobcích především od specializovaných pracovníků v obchodech.

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl