Recepty od Šéfkuchaře

Recepty od Šéfkuchaře

Kategorie: VAŘENÍ A RECEPTY

Recepty připravil a dobrou chuť vám přeje šéfkuchař Jiří Zelenka.



Bavorská pochoutka

 

Potřebné suroviny na přípravu:

 

Kachna:

1 středně velká

kachna

sůl, kmín

zázvor

majoránka

2 jablka

2 brambory

2 mrkve

1 lžíce medu

 

Červené zelí:

1 hlávka červeného zelí

2 cibule

3 jablka

2-3dl červeného vína

200g brusinek

sůl, cukr

 

Houskové placky:

6-8 rohlíků (i tvrdých)

sůl, pepř

muškátový květ

1 cibule  

3 dl mléka

3 vejce

 

 

Obrázek Bavorská pochoutka 2Kachnu omyjeme, odstraníme případné chloupky, osolíme (i ze vnitř), pokmínujeme a okořeníme majoránkou. Jablka (zbavena jádřince), očištěné brambory a mrkev nakrájíme na hrubé kostky a spolu se zázvorem vložíme do otvoru kachny. Otvor můžeme pomoci špejle zastehovat, aby nám zelenina nevypadávala. Takto připravenou kačenku vložíme na pekáč, podlijeme trochou vody a pečeme při 200°C do zlatova (2-3hod.). V průběhu pečeni přeléváme kachnu výpekem a doléváme vodu! Kachna je vodní pták - ta je zvyklá plavat! Ke konci pečení potřeme medem k vůli křupavé kůrčičce a netradiční chuti. Hotovou pečení vyjmeme, pomocí kuchyňských nůžek či noze naporcujeme na 4-6 porcí. Ke každé porci přidáváme v kachně dušenou zeleninu, více méně jako dekoraci ale také, protože chutná znamenitě.

 

Červené zelí zbavíme ovadlých vrchních listů, rozčtvrtíme a odkrojíme košťál. Nastrouháme či nakrájíme nožem na nudličky. Jablka a cibuli krájíme na plátky. Zelí, jablka a cibuli smícháme dohromady (ve větším hrnci, ve kterém se bude vařit), přidáme červené víno, polévkovou lžíci soli,2 lžíce cukru, asi 0,5l vody a za občasného míchání dusíme do měka. Přidáme sterilované brusinky a případně dochutíme. Zelí se nezahušťuje! Voda je odpařena asi do čtvrtky hrnce - to je v pořádku. Kdo chce může přilit vody víc a přihustit jedním nebo dvěma najemno nastrouhanými brambory.

 

Houskové placičky jsou jednoduché. Navíc můžeme použit starší ne zrovna čerstvé rohlíky, čímž vlastně ušetříme, když už jsme zakoupili drahou kachnu. Můj tip: možná běhá jedna kachnička sousedovi po dvorku. Ale teď zpět do práce!  Rohlíky nakrájíme na asi 0,5cm půlkolečka a vložíme do mísy. Na trošce tuku zpěníme na malé kostičky nakrájenou cibuli, přilijeme mléko přidáme sůl, pepř, muškát a necháme mléko zavřít. Horké mléko vlejeme na připravené rohlíky a necháme par minut zchladnout.

 

Obrázek Bavorská pochoutka

Ted máme chvíli čas - zkontrolujeme a podlijeme pečicí se kachnu, zamícháme se zelím a pomalu svoláváme rodinné příslušníky k prostřenému stolu.

 

Do mísy s rohlíky přidáme vejce a případně nasekanou petrželku, promícháme. Konzistence musí byt řidší, jestli ne, přidáme trochu mléka, v opačném případě přihustíme strouhankou. Takto připravenou masu  pomoci naběračky nanášíme na středně rozpálenou, tukem vymazanou pánev (nejlépe lívanečník) a smažíme z obou stran male placičky. Teď máme hotovo. Nezapomeňte zapálit na stole svíčku a talíř na kosti. K piti se hodí sklenice dobrého Červeného vína nebo vychlazené pivo.

 

Obrázek Bavorská pochoutka 3 

Dobrou chuť přeje šéfkuchař Jiří Zelenka 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl