Recepty na přípravu ryby

Recepty na přípravu ryby

Kategorie: VAŘENÍ A RECEPTY

Ryby jsou zdravé. Ryby lze připravit i jinak než jako řízek na vánoce. Rybí speciality můžou být nápadité, zdravé a přitom velmi chutné. Inspirujte se rybími recepty.



Grillovaný losos s koprem

 

Suroviny:

Filé z lososa

Rybí koření, čerstvý kopr

bylinkové máslo

citron

 

Postup:

Očištěné filé z lososa osolíme, okořeníme rybím kořením. V misce rozdrtíme čerstvý kopr a potřeme připravené filé. Orestujeme z obou stran na rozpáleném oleji a vložíme dopéct do rozpálené trouby. Podáváme s s bylinkovým máslem a citronem.

 

Rybí ragú zapékané v rajčatech

 

 

Suroviny:

Kapr

kořenová zelenina ( mrkev, celer, petržel)

cibule, pepř celý, ocet, sůl

světlá jíška

mléko

vajce

sterilované žampiony

rajčata

olej

 

Postup:

Očištěného kapra opláchneme ve vlažné vodě. Rozsekáme na menší kousky a vložíme do osolené vařící vody, přidáme očištěnou na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu ( mrkev, celer, petržel ), cibuli, pepř celý, ocet a zvolna vaříme. Uvařeného kapra vyjmeme, vykostíme a rozkrájíme na drobné kousky.  Připravíme si světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, vývarem z ryb a uvaříme hustý bešamel. Do prochladlého bešamelu přidáme žloutek, nakrájené rybí maso, sterilované žampiony, směs dosolíme a lehce promícháme. Tvrdá rajčata opláchneme seřízneme víčko  vnitřek vydlabeme lžičkou a rajčata na plníme připraveným ragú posypeme strouhaným sýrem a pokapeme máslem. Rajčata poté vyložíme předem vymaštěného pekáče a vložíme do vyhřáté trouby zapéct na 10 až 15 minut.

 

Rybí guláš s filé

 

Suroviny:

Rybí filé

kmín, mletý pepř, mletou paprika,sůl,

hladká mouka

olej

česnek

 

Postup:

Rybí filé nakrájíme na větší kousky, osolíme o obalíme v hladké mouce. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kousky a orestujeme na rozpáleném tuku. Přidáme kmín, mletý pepř, mletou papriku krátce osmahneme a zalijeme vodou. Připravenou rybu orestujeme na oleji a vložíme do připraveného základu. Během dušení dosolíme a dochutíme třeným česnekem. 

 

 

Těstoviny s tuňákovou omáčkou

 

Suroviny:

500 g těstovin (např. špagety, penne) 

200 ml smetany

2 konzervy tuňák v oleji

1 konzerva oliv

200 ml kečupu

1 chilli paprička

strouhaný sýr nebo parmazán

 

Postup:

Uvaříme jakékoliv těstoviny podle návodu na obalu. Během vaření připravíme omáčku z tuňáka. Z tuňáka slijeme olej a orestujeme na pánvi, zalijeme asi  200 ml kečupu smetanou a necháme lehce povařit. Nakonec přidáme olivy nakrájené na kousky a jemně nakrájenou papričku.

Směs z tuňáka nalijeme na uvařené těstoviny, případně posypeme parmazánem nebo jiným strouhaným sýrem.

 

Ryba zapečená se sýrem

 

Suroviny:

 

1 kg plátků z jakékoliv ryby (treska, mořská štika, rybí filé, losos..)

sůl

1 citrón

100 g másla

200 g sýra

petrželka

1 balení tatarské omáčky

 

Postup:

Očištěné plátky nebo porce ryb rozložíme na pekáček, pokapeme citrónem, osolíme a na každou porci položíme plátek másla. Trochu podlijeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 20 minut. Pak vyjmeme pekáč z trouby, rybí porce posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct až sýr zezlátne. Podáváme s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou.

 

 

Ryba v kokosové omáčce

 

Suroviny:

600 g rybího filé

400 ml rybího vývaru

400 ml kokosového mléka

20 g zázvoru

česnek

feferonka

olej

lžička mleté kurkumy

4 lžíce rybí omáčky

stonek citronely

2 lahůdkové cibulky

 

Postup:

Zázvor a česnek oloupeme, feferonku omyjeme a očistíme. Všechno najemno nasekáme. Česnek, zázvor a polovinu papričky za stálého míchání opékáme na rozehřátém oleji. Přidáme kurkumu, rybí vývar, kokosové mléko a rybí omáčku a necháme přejít varem. Citronelu omyjeme, očistíme a šikmo nakrájíme na kousky. Vložíme ji do omáčky a nepřikryté asi 5 minut vaříme.

Rybí filé omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme, rozkrájíme na kousky a vložíme do omáčky. Přikryjeme a na mírném ohni opět vaříme asi 5 minut. Citronelu vyjmeme, lahůdkové cibulky očistíme, omyjeme a nadrobno nakrájíme. Kousky filé s omáčkou rozdělíme na talíře, posypeme lahůdkovou cibulkou a zbylou feferonkou. Podáváme s rýží nebo vařenými bramborami.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl