Kávovník a jeho pěstování

Kávovník a jeho pěstování

Kategorie: POKOJOVÉ ROSTLINY

Kávovník není pouze zdrojem významné pochutiny ale stále více i příjemným společníkem našich domovů. Daří se mu i v podmínkách bytů s ústředním topením jeho listy, květy i plody působí velmi dekorativně. Kávovník je tedy vcelku nenáročná rostlina pro pěstování v bytě.



Jak pěstovat kávovník

Nevadí mu suchý vzduch, není příliš náročný na světlo, brzy a bohatě plodí. Pro pěstování kávovníku v bytech je nejvhodnější množení semeny, které získáme z dobře vyzrálých peckovic, nejlépe od některého zkušeného pěstitele. Semena ztrácejí velmi rychle svoji klíčivost a proto by neměla být starší než jeden měsíc. Vyséváme je i s rohovitým endokarpem po 2 - 5 do květináčů naplněných normální zahradní zeminou, dostatečně propustnou a výživnou, vždy s půdní reakcí pod pH 7, to znamená kyselou půdu. Optimální teplota pro klíčení se pohybuje mezi 25 - 28 °C, kdy semena klíčí za 2 - 3 týdny.

Po vytvoření prvního páObrázek Kopie nový-6ru pravých listů se semenáče rozsazují do květináčů o průměru 10 cm a každým rokem  přesazujeme do květináčů s průměrem o 2-3 cm větším. 

Během vegetace 1x za 14 dnů přihnojujeme nejlépe tekutými hnojivy. Slepičí nebo holubí trus je pro obsah vápníku nevhodný. Rostlinu často zaléváme, ale nepřeléváme. Jeho velká listová plocha odpaří hodně vody. Nedostatečná zálivka spolu se špatnou výživou, pokud jej nehnojíme a pravidelně nepřesazujeme se projeví žloutnutím a opadem listů. Rostlinu pěstujeme celoročně v bytě. Venku na slunci se lehce spálí a je dost citlivá na chlad, pokles teploty pod 12 °C má již za následek přerušení růstu.Teplotu pod 10 °C  nesnáší. Rovněž přímé slunce je pro něj zhoubné. Vždyť i na plantáží se pěstuje v porostu vyšších stromů. Pozor tedy na vystavení na terase nebo balkoně, aby neměl přímé slunce.  V bytě je to výhoda, že nemusí být těsně u okna a že se spokojí s východním, nebo západním oknem. Rostlina začíná plodit ve stáří 3 – 4 let a je vysoká 120 cm. Květy se objevují časně na jaře, jsou jasně bílé vonné a samosprašné. Někdy kvete i vícekrát během roku. Plod je bobule velikosti 10 x 5 mm se dvěma plochými semeny. Oplodí je ve zralosti jasně červené barvy, existují také rostliny se žlutým oplodím. Plody zrají 9 -–14 měsíců po odkvětu, na rostlině můžeme mít květy i plody současně.

Stromky kávovníku se dají také různě upravovat řezem a tvarovat. Jde především o to, abychom získali rostliny přijatelné svým tvarem a velikostí pro určitý omezený prostor. Můžeme jej klidně odříznout na polovinu výšky i méně. Tento zásah do života rostliny děláme raději v době vegetace tj. v jarních a letních měsících. Můžeme také zaštipovat dlouhé větve, aby se zahustila koruna.                                            

Největší radost nám přinese pokud si vypěstujeme plody.  Pak si můžeme  semena po očištění a usušení upražit. Pražíme na pánvi asi 20 minut. Pánev musí být rozpálená. Při  pražení je nutno stále míchat.

Přejeme dobrou chuť! 

Související články: 

Ibišek čínský neboli čínská růže 
Datlovník a jeho pěstování 
Pěstování citrusů
Vavřín pravý alias Bobkový list - koření nebo okrasa?


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl