Jak pěstovat anturie

Jak pěstovat anturie

Kategorie: POKOJOVÉ ROSTLINY

Těchto, často obdivovaných, tropických rostlin existují stovky druhů. Anturie byla před pár lety spojována především se slavnostními příležitostmi. Lidé je darovali svým blízkým k různým jubileím, anturie byly součástí svateb i pohřbů, a také velmi drahé. Dnes si již můžete anturie pěstovat u sebe doma i vy! Poradíme vám, jak na to, aby se rostlině u vás dařilo.



Vhodné podmínky pro pěstování

Pěstování anturií není nikterak náročné. Nejvíce se rostlince daří v jasné místnosti, avšak na nepřímém světle. Přímé sluneční světlo snese jen v zimních měsících a po pečlivém aklimatizování, jinak ji může nenávratně spálit. Ideální teplota pro pěstování anturií v pokoji se pohybuje v rozmezí mezi 15-30°C. V chladnějších teplotách anturie trpí, naopak v vyšších teplotách se velmi daří listům.

Anturii se nejvíce daří v bohaté vzdušné půdě, kterou byste měli neustále udržovat vlhkou. Nikoliv převlhčenou. Rostlinu zalévejte odstátou vodou. Anturie nesnáší tvrdou vodou. Listnaté anturie mohou vytvářet letecké kořeny, které ocení zamlžování a čas od času je můžete jemně zatlačit do půdy. Po celou dobu růstu, a především na jaře, je doporučeno používat plné tekuté hnojivo.

Anturie

Přesazování

Přesazujte anturii kdykoliv, kdy je to nutné. Rostliny, kterým se daří, tvoří hojně kořeny přímo nad povrchem půdy. Chvíli, kdy je vhodné anturii přesadit, poznáte tak, že mezi zaléváním začne půda rychleji vysychat. Vyčnívající kořeny ze 2/3 zahrabejte do kvalitní hlíny a půdu udržujte vlhkou. Po čase z těchto kořenů vyrostou nové stopky. Stonek anturie nechejte vždy přibližně z 1/3 nad půdou.

Pokud se rostlince opravdu daří, je silná a hustě rostená, mohou se vám stonky pod tíhou klást na stranu. V tomto případě připravte rostlince stojan nebo dřevěnou podpěru, která podpoří její tvar. Některé druhy anturií se vůbec sami nedokáží podepřít a je třeba zajistit jim stabilní oporu. 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl