Kavalír King Charles Španěl

Kavalír King Charles Španěl

Kategorie: DOMÁCÍ MAZLÍČCI

CAVALIER KING CHARLES SPANIEL Je staré anglické plemeno. (Toys spaniels), pochází z loveckého španěla, který byl dobře znám ve středověku a z něhož se před čtyřmi sty lety stal společenský pes. Byli oblíbeni už králem Jindřichem VIII., královnami: Alžbětou I. a Marií Stuartovnou, kterou dokonce doprovázeli až na popraviště, skrývající se v jejích širokých sukních.



Obrázek ckchs2Chov trpasličích španělů se velice rozrostl za panování krále Karla I. (1600 - 1649) a jeho syna Karla II. (1630 - 1685), po kterém dostali jméno. Ve starých kronikách se uvádí, že hry se smečkou barevných španělů byly vladaři Karlu II. milejší, než řešení státních záležitostí a když věnoval štěně některé dámě, doprovodil to slovy: "Malý pejsek má lepší původ a větší cenu než obdarovaná lady." Král Karel II. prosadil plemenu různé výsady, které platí v Anglii až do dnešní doby = kavalír jako jediné plemeno má přístup do budovy anglického parlamentu.

Standard plemene:
Osrstění: Dlouhé, hedvábné, bez kudrlinek. Lehké zvlnění není však na závadu. Osrstění je bohaté a nikdy se nestříhá a netrimuje. Údržba je velmi nenáročná. Stačí srst mýt dle potřeby správným psím šamponem. Zblácenou spláchnout.
1x - 2x denně učesat.
Velikost a váha: 5,5 - 8,5 kg, nyní se vyjímečně připouští i 10 kg. Žádoucí je malý psík, pohybující se mezi těmito údaji.
Charakteristika: Sportovní, oddaný, nebojácný vůči psům a lidem. Neuštěkaný, poslušný a velice inteligentní.
Hodí se do jakéhokoliv prostředí - venkov i městský byt. Štěňata jsou neposedná

Zbarvení: black and tan = BT = havraní čerň s ohnivými znaky nad očima, na tvářích, hrudi, z vnitřní strany uší, na všech končetinách a pod ocasem. Pálení by mělo být ohnivé. Bílé znaky jsou nežádoucí.
Blenheim = BH = sytě kaštanové plotny dobře rozloženy na bílém podkladě. Na hlavě jsou znaky rovnoměrně rozmístěny tak, aby nechávaly prostor mezi ušima pro velmi ceněnou kosočtvercovou známku, či korunku, která je charakteristická pro toto plemeno. Oči a uši jsou zasazeny v kaštanové skvrně.
Ruby = RU = jednobarevný, sytě červený pes. Bílé znaky jsou nežádoucí.
Tricolor = TR = Princ Charles = černá a bílá je v ploše rovnoměrně rozložená s ohnivým pálením nad očima, na tvářích, vnitřní straně uší a končetin a též pod ocasem.

                                                                                                                                                        zdroj: www.pesinzert.cz

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl