Zlevňování hypoték nebere konce: i v dubnu úrokové sazby poklesly

Zlevňování hypoték nebere konce: i v dubnu úrokové sazby poklesly

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

Pád úrokových sazeb u hypotečních úvěrů pokračuje i v dubnu roku 2015. U většiny bank se s pětiletou fixací hravě dostanete pod hranici 2 %, v některých případech ještě výrazně níže. 



A podle finančních analytiků bude tento trend pokračovat i v nejbližších měsících.

Každá banka to má jinak

Hypoteční úvěry jsou v současné chvíli tak dostupné, že nabídky jednotlivých bank se od sebe příliš neliší. Co se však liší, to jsou podmínky pro poskytnutí úvěru. Řada bankovních institucí vám peníze půjčí jen za určitých předpokladů (založení účtu, využívání specifických služeb), každá má navíc jiné požadavky na prokazování bonity klienta. Při zřizování úvěru se proto neřiďte jen úrokovou sazbou, ale začtěte se také do podmínek, které tento úvěr provází.

Vyplatí se počkat?

Otázka, která zajímá zřejmě každého – vyplatí se ještě počkat? Spadnou úrokové sazby ještě níže? Garantovat to samozřejmě nikdo nemůže, ale podle finančních analytiků vše nasvědčuje tomu, že hypotéky svého dna ještě nedosáhly. Centrální banka by měla během celého roku 2015 neustále devalvovat českou korunu a k tomu držet úrokové sazby na technické nule. Obchodní banky si tak na mezibankovním trhu půjčují téměř zadarmo a nemají důvod ke zvyšování úrokových sazeb.

Na druhou stranu je však nutné si uvědomit, že ceny nemovitostí v Česku postupně rostou. Ačkoliv tedy za pár měsíců můžou být hypotéky ještě levnější, jejich pád vykompenzují vyšší ceny bytů a rodinných domů. Obecně tedy lze říci, že není na co čekat. Podmínky pro koupi vlastní nemovitosti jsou nejlepší za poslední roky a není žádný důvod rozhodnutí odkládat.

Na co si dát pozor?

Koupit si vlastní nemovitost není jen tak. Dnes jsou sice v kurzu obchody bez realitky, ale přesto vám doporučujeme alespoň některé základní úkony s realitní kanceláři zkonzultovat. Jedná se hlavně o veškerou písemnou dokumentaci a odhad ceny. Sami si pak pohlídejte, zda nemovitost má energetický štítek a rozhodně se nenechte do ničeho nutit – řada prodejců využívá taktiku naléhavosti, kdy vám tvrdí, že o byt má zájem více lidí a hrozí, že jej prodá někomu jinému. Většinou to ale není pravda.

Autor článku:
REAL SPEKTRUM, a.s.
http://www.realspektrum.cz/
 Zlevňování hypoték nebere konce: i v dubnu úrokové sazby poklesly


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl