Obecní kanalizace

Obecní kanalizace

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

Obecní kanalizace bez dotací?



„Kanalizaci zatím naše obec dělat nebude, nedostali jsme dotace.“ Nebo „ Decentralizovanou kanalizaci naše obec nechce provádět, nejsou na ni dotace“, říkají často starostové. Je to tak?

Co získá obec realizací centrální kanalizace?

Občané získají povinnost dosmrti platit nekonečně rostoucí poplatky za kanalizaci, tedy stočné. Často dochází i k odvodnění potoků, neboť každý dům denně vypustí cca 800 litrů vody, která po vybudování kanalizace již neteče potokem, ale kanalizací. Dále odvodnění pozemků, překopání pramenů vod při kopání kanalizace.

Dá se „těmto trvalým škodám“ nějak zabránit, nebo se jim vyhnout? Ano, lze to, vybudováním decentralizovaného čištění odpadních vod. Každý dům, nebo ulice se vybaví vlastní čističkou, vyčištěná voda se odvádí do nejbližšího potoka, popřípadě se zasakuje do země.

Kde vzít peníze?

Obec Březnice u Zlína má záměr vybudovat centrální kanalizaci. 300 čísel popisných, investice 100 milionů. Tedy 333 000 č / dům. To je celkem velmi levné provedení. Při realizaci obdobných obcí na Valašsku byly dosaženy ceny kolem 650 000,- Kč / dům.Ale i tak se vyžaduje spoluúčast obce 20 %. Tedy obec musí k dotacím přidat 20 milionů Kč. To je 66 666,- Kč / dům.

Tyto peníze musí obce ze své pokladny vydat, popřípadě se zadlužit, na 15 – 20 let. No jo, oni tyto peníze vydají, aby uvalili na své občany nekonečně finanční břemeno a povinnost placení. Oni tyto peníze vlastně vydají proti občanovi, a z hlediska porovnání možností o ekologii asi taky moc nejde.

Obecní kanalizace

Jaké jsou zkušenosti s moderním, úsporným a ekologickým decentralizovaným čištěním odpadních vod?

Výborné. Již v roce 1996 nakoupila 1 obec na Valašsku 120 domovních čističek odpadních vod. Občané jsou spokojeni, dosmrti nebudou platit stočné. Obec ušetřila vlastní rozpočet i krásnou přírodu. Jedinou nevýhodu tohoto systému odstraňuje nový systém Akvatik. A to dálkovou regulaci a diagnostiku provozu čističek odpadních vod – viz foto.

Obecní kanalizace bez dotací? Jde to, je to úsporné a ekologické, výhodné pro obec, občana i přírodu. Pokud se využijí občanské práce svépomocí, samozřejmě pod dohledem odborné firmy, i zadlužení obcí bude mnohem nižší, než při budování centrální čističky odpadní vod s centrální kanalizací v řádu desítek až stovek milionů Kč i v malé obci.
Mnoho obcí již zvažuje tuto cestu čištění odpadních vod.

Aktuálně legislativní výhodou je, že stačí ohláška, nikoliv stavební povolení. Dokonce již není nutno ani odebírat vzorky! Ekonomická ekologie může být snadnější, než si myslíme. 

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.akvatik.cz

Související články:

Čistička odpadních vod zadarmo
Zahradní rybníčky z čističek odpadních vod

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Zajímavé. Opravdu je to tak jednoduché ?  - Autor: čistič Ivan 14. 11. 2010
 U nás kanalizace zničila kojeneckou pitnou vodu - Autor: Jag 18. 12. 2010
 Dotace na centzrální kanalizaci slouží pouze - Autor: kradeník 18. 12. 2010
 Brusel hrozí pokutama za nevybudovíání čov - Autor: Dopisovatel 22. 1. 2011
 Mělník kanalizuje 1 RD za cca 1 milion ! - Autor: čtenář 23. 1. 2011
 Lotři z ODS - Autor: Tyčka  23. 1. 2011
 strukturální fondy EU nebudou existovat !  - Autor: jasný pohled 28. 7. 2011
 Pijte balenou vodu. Benzen způsobuje rakovinu.  - Autor: rychle do hrobu 3. 11. 2011
 litují, že nezůstali doma na Kubě. Španělsko kaput - Autor: kubánští političtí vězni 15. 4. 2012

     



bydleti.cz


Životní styl