Fotovoltaika efektivně a teplá voda zdarma

Fotovoltaika efektivně a teplá voda zdarma

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

Fotovoltaika se nám "cpe" stále více do všech součástí našeho života. Výhodou je, že je to elektřina zdarma, nevýhodou je nespolehlivost dodávky. Proto mám osobně raději fotovoltaiku jako energetické úspory, náhradu, záložní zdroj elektřiny než ostrovní systém.



Dům bez napojení na elektřinu. Ostrovní systém není nemožný, díky dnešním technologiím, ale je drahý. Takové velké fotovoltaické systémy svou investicí překračují návratností investice životnosti jednotlivých komponent. Hlavně akumulátory a měniče. Obecně se udává návratnost velkých fotovoltaických systémů kolem 14 let. A to je moc. Naopak, pokud využijeme pro svůj dům fotovoltaiku menších výkonů, jednoduše a účinně, může nám fotovoltaika podstatným způsobem snížit životní náklady, zvýšit energetickou soběstačnost a svou zálohou tvořit energetickou bezpečnost vašeho domu.

Stavebnicový systém fotovoltaiky

Výhodou je, že u stavebnicového systému fotovoltaiky, která dává 230 V, lze provádět investici již od jednoho panelu a budovat systém postupně, v závislosti na dotacích a vlastních finančních zdrojích. A v konečném stádiu vlastní instalace pořídit i ty velké akumulátory s velkou dotací, až 150.000 Kč. I dotaci lze čerpat a žádat postupně.

Teplá voda zdarma

Jaký je tedy minimální investice? Minimální investice je 8.500 Kč za 230 V cca 240 W. Ideální je vzít ale 4 panely, to by již, dle oslunění mohlo vyjít na Dotaci 35.000 Kč. Pokud systém doplníte o nerezový bojler s tepelným čerpadlem, cca 38.000 Kč, můžete mít Teplou vodu denně zdarma, celoročně. A přebytečnou elektřinu využívat pro spotřebu domácnosti.

Viz článek: Teplá voda denně zdarma 

Fotovoltaika efektivně

 

Ekonomika fotovoltaiky

Velmi vhodné, pro zimní poklesy výkonu fotovoltaiky je doplnit systém na 7 panelů. Tím vám může stoupnout dotace na 55.000 Kč. Při investici stavebnice – Kit - 7 x 8.500 Kč + 38.000 Kč tedy 97.500 Kč minus dotace 55.000 Kč.

Díky efektivní instalaci, případně práci svépomocí, může být s dotacemi návratnost fotovoltaiky do 5 let. V budoucnu pak můžete systém doplnit dalšími fotovoltaickými panely a akumulátory a žádat dotaci až do výše 150.000 Kč.

Projekty a posudky vám vypracuje například firma Master energy, spol. s r.o. Jak vidíte fotovoltaika může být vysoce užitečná i při poměrně malých investicích. I v novostavbách, i v rekonstrukcích domů. Váš dům může být vysoce energeticky soběstačný.


Autor: Ing. Pavel Sýkora, energetický specialista
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Teplá voda denně zdarma 
Nulový dům

 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Za 97 000,- Kč koupím co ?  - Autor: Lmo 12. 9. 2017
 Koupíte fotovoltaiku i s tepelným čerpadlem  - Autor: Ing. Sýkora 12. 9. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl