Změna dodavatele nemusí být náročná. Vyřeší ji za vás!

Změna dodavatele nemusí být náročná. Vyřeší ji za vás!

Kategorie: RADY A NÁPADY

 Už dlouho jsme nezažili tak mrazivou zimu jako letos. Od začátku ledna trávníky pokrývá sníh a led na chodnících odmítá roztát. Většina smrtelníků běduje nad počasím a neustále žhaví radiátory, aby teplo ani na moment neuteklo. S tím ovšem přichází i výrazně vyšší účet za energie. Necháte si to líbit, nebo se raději poohlédnete po novém dodavateli?



Kdy je čas vyměnit dodavatele

Na tuto otázku si dokáže tajně odpovědět každý z nás, jen mu důvod připadá příliš malicherný. Nejlepší čas na výměnu je tehdy, když nejste spokojeni s cenou plynu, elektřiny anebo třeba jednáním samotného dodavatele. Podobná nespokojenost může pramenit z mnoha dalších důvodů.

Nejčastěji se ale samozřejmě jedná o vysokou cenu a následné doplatky. Další příčinou může být i porovnávání ostatních dodavatelů, jejichž nabídky mohou být podstatně lukrativnější než ty, které jste využívali doposud. A v neposlední řadě také nesmíme zapomenout na všemi neoblíbené navýšení záloh na energie, které jsou pro většinu lidí trnem v oku.

Plyn

Jak je to se zvýšením záloh na energie?

Co se elektřiny týče, tak zde problémy s případným navýšením moc nenastávají. Odběratele naštěstí chrání zákonem daná vyhláška, která říká, že dodavatel nemůže žádat větší částku než 100 % odpovídající spotřebě za předešlé období.
U plynu je to už ale poměrně složitější a dodavatel musí brát v úvahu hned dva faktory. Prvním je pochopitelně spotřeba v předcházejícím období a druhým pro změnu teoretická cena dodávky plynu. Když bereme v potaz, že se vše zdražuje, není se čemu divit, pokud se tento proces dotkne i záloh za plyn.

Jak změnit dodavatele plynu?

Změna dodavatele energie není nic složitého a už vůbec se neřadí mezi záležitosti, za které byste se měli omlouvat. Bývalý sprostředkovatel nad vaším rozhodnutím může maximálně pokrčit rameny, pokud se k němu nevážete speciální smlouvou na dobu určitou. V takovém případě byste jej totiž do jasně dané lhůty (obvykle 24 měsíců) nesměli vyměnit. Při smlouvě na dobu neurčitou ale problém automaticky zmizí a sami se můžete rozhodnout, od koho elektřinu odebírat. Nebudete čekat, až uběhnou dva roky, ale maximálně 3 měsíce, což je běžná doba výpovědní lhůty.

Dále stačí jen kontaktovat vybraného dodavatele a následně s ním dohodnout plnou moc, díky níž bude moci jednat za vás a všechny potřebné záležitosti včetně přechodu a veškerého papírování vyřeší. Pokud i vy patříte mezi váhavé a nejste si jisti, zda by byla změna dobrou volbou, zkuste si tarify za plyn či elektřinu projít na internetové kalkulačce energií, která vám odhalí ty nejlepší nabídky nejblíže vašeho bydliště.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Změna dodavatele - Autor: Petrus 30. 3. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl