Umíte se správně postarat o gril?

Umíte se správně postarat o gril?

Kategorie: RADY A NÁPADY

Grilovací sezóna se pomalu rozbíhá a kdo svůj gril ještě nevytáhl, učiní tak v nejbližší době. Kouzlo venkovní přípravy jídla je lákavé pro všechny věkové kategorie a také tradiční kratochvíli nejedné české rodiny. Aby první grilování nedopadlo fiaskem, je potřeba věnovat zazimovanému vybavení potřebnou pozornost.



Ať už používáte na grilování plyn, elektřinu nebo dřevěné uhlí, můžete se spolehnout, že mastnota, která na částech grilu ulpí po každém grilování, je příčinou nejen budoucího zápachu a pachutě vašich pokrmů, ale také představuje zdravotní riziko. Před každým grilováním jednoduše potřebuje pryč.

Co budete potřebovat

- Drátěný (mosazný) kartáč
- Jemná drátěnka
- Přípravek na čištění grilu
- Hadřík

gril

Pokud si chcete práci ulehčit, doporučujeme, abyste s čištěním grilu začali po každém grilování. Nečistot není tolik a nejsou ani tolik “připečené”. Zejména majitelé grilů na dřevěné uhlí by si tuto radu měli vzít k srdci, jejich miláčkové se totiž zašpiní nejsnáze.

Jakmile gril trochu vychladne, drátěným kartáčem očistěte rošt od největších nečistot. Na ty menší použijte jemnou drátěnku namočenou v přípravku na čištění grilu. Můžete použít klidně běžný kuchyňský saponát, ale zbytečně se nadřete - speciální přípravky, jako například cenově dostupný Grilpur, jsou výrazně účinnější a s mastnotou i zbytky připálených pokrmů si poradí mnohem rychleji. Doporučujeme volit variantu s mechanickým rozprašovačem, lépe se nanáší.

Pokud jste gril neočistili hned po grilování a bude potřeba trochu jiný postup. Kartáčem odstraňte největší nečistoty a nastříkejte přípravek na čištění grilu na rošt a všude kde je potřeba. Nechte působit cca dvacet minut a drátěnkou dokončete. Nakonec opláchněte vodou nebo otřete vlhkým hadříkem.

Samozřejmostí by mělo být vysypání popela z kotle grilu po každém grilování. Mohl by totiž způsobit korozi grilu, protože rád absorbuje vlhkost. Pokud používáte plynový gril, pozornost věnujte také plynovým hořákům. Očistěte je drátěným kartáčem.

Pár dobrých rad na závěr

- Před a po každém grilování gril tzv. vypalte. Stačí maximálně deset minut, nebo vypalovat dokud se z grilu kouří.
- Nepoužívejte na čištění ostré kovové špachtle, mohli byste poškodit choulostivější části grilu - například ty smaltované.
- Při údržbě grilu je vhodné se držet pokynů výrobce, které jsou uvedeny v návodu k používání grilu.
- Pokud grilujete drobné kousky, případně nadměrně marinované nebo tučné kousky masa, nebojte se použít alobal nebo grilovací misky. Omezíte odkapávání tuku a marinády do uhlíku a usnadníte si čištění grilu.

Pokud se budete o gril pravidelně starat, vydrží mnoho let a bude sloužit na maximální výkon.

 

Pro separaci nečistot z tekutin, granulátů, kávy, marmelád, písku, plastových drtí a jiných druhů materiálů slouží magnetické separátory.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl