Rady pro malování interiérů

Rady pro malování interiérů

Kategorie: RADY A NÁPADY

Zeptali jsme se za vás. Je potřeba před malováním škrábat a penetrovat? Jak vypočítat množství barvy, které na malování potřebuji? Jak zabráním šmouhám na zdi?



Na naše otázky odpovídal technicko-obchodní zástupce společnosti Dům barev, Radek Kříž.

Jak poznám, že je potřeba před malováním škrábat a penetrovat?

Nezbytné škrábání ověříme tak, že namočíme váleček do vody a několikrát s ním přejedeme po stěně. Pokud se nátěr na váleček nalepí, jednoznačně musíme staré malby oškrábat.

Pomocí penetrace sjednotíme savost podkladu, zpevníme různorodé povrchy a zároveň zvýšíme přilnavost pro další nátěry. Nezbytná je vždy při malování nových ploch, které dosud nebyly natřené, a také při natírání vyspravovaných podkladů po štukování, opravách, tmelení. Dále na oškrábané plochy a na starší sprašující nátěry.

Malování interiérů

Poradíte mi prosím s výpočtem množství barvy, které na malování potřebuji?

Potřebné množství barvy vypočteme z výměry natíraných ploch a údajů o průměrné vydatnosti (tedy kolik metrů plochy, často stanované v intervalu od-do, lze vymalovat 1 litrem konkrétní barvy), které bývají uvedené na obalu nebo technickém listu barvy. Také platí, že čím hrubší povrch natírám, tím větší množství barvy budu potřebovat a musím se řídit spodní doporučenou hranicí vydatnosti. Např. u omítky zrnitosti 2,5mm budu mít vydatnost klidně i o 2m2/l (tedy natřu o 2 metry plochy méně, než u hladké omítky) barvy menší než u hladkého povrchu typu sádrokartonu.

Malování rady

Jak zabráním šmouhám na zdi, zvlášť pokud maluji nějakou výraznější barvou?

Optimální je zeď nejprve napenetrovat. Penetrace se musí do podkladu zcela vsáknout a nesmí zanechávat na povrchu lesklý film. Nové minerální omítky nebo vysprávky musí být vyzrálé minimálně 4 týdny. Také je důležité během malování ponechávat neustále dostatečně mokrý váleček a barvu roztírat rovnoměrně po celém jeho obvodu.

Malování interiérů


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Malování - Autor: Jan 11. 10. 2016

     



bydleti.cz


Životní styl