Který je nejlepší zemní kolektor pro tepelná čerpadla

Který je nejlepší zemní kolektor pro tepelná čerpadla

Kategorie: RADY A NÁPADY

Dnešní trh nabízí zájemcům o tepelná čerpadla velkou paletu možností. Jak se v tom orientovat? Jak si vybrat?



Známe tepelná čerpadla vzduch voda – topí ze vzduchu do vody – do radiátorů, nebo podlahového topení. Výhodou je "snadná" instalace. Známou nevýhodou je pokles výkonu a účinnosti právě v zimě. Navíc spotřebovávají energii na odtávání.

Země voda známe dva druhy tepelných čerpadel. Vrty a vodorovné zemní kolektory na zahrádce. V obou případech může být zemní sběrač plastový, nebo měděný.

Proč měděný zemní kolektor?

Ve srovnání s plastovým zemním kolektorem je měděný o něco dražší. Ovšem, systém tepelného čerpadla se tím zjednodušuje - "chladivo běhá po zahradě samo", ale hlavně se zvyšuje účinnost. Tedy, měděný zemní kolektor má mnohem lepší předávání tepla, než plastový zemní kolektor.

U plastového zemního kolektoru je cesta předávání tepla následující. Teplo musí z hlíny, přes plastovou trubku přestoupit do nemrznoucí kapaliny, nejčastěji lihu. Každý přestup tepla je ztráta. Teplo přechází z vyšší teploty na nižší teplotu, tedy již zde máme ztrátu. Dále musíme líh dopravit oběhovým čerpadlem do tepelného čerpadla. Oběhové čerpadlo spotřebovává elektřinu. A v tepelném čerpadle, přes deskový nerezový výměník zase přechází teplo do chladiva – chladivového okruhu. Páry chladiva již nasává kompresor tepelného čerpadla.

U měděného zemního kolektoru je cesta tepla mnohem kratší, a efektivnější. Měděná trubka je položena do hlíny. A přímo v ní běhá samo po zahradě chladivo, bez dalšího pomocného oběhového čerpadla.

Zahrada

Systém s měděným zemním kolektorem

Systém s měděným zemním kolektorem, tzv. přímým vypařováním chladiva je tedy mnohem účinnější a spolehlivější.  Protože je jednodušší.

Letošní zimu jsme při minus 18 °C venkovní teploty naměřili topný faktor pro vytápění domu vyšší než 7. Proto v Rakousku tvoří 75% trhu s tepelnými čerpadly přímé výparník. Tedy měděný zemní kolektor.

Proč měděná zemní kolektor? Pro peníze. Budete mít výrazně nižší spotřebu elektřiny než u plastového zemního kolektoru.

Perepperství v praxi

Taková účinnost tepelných čerpadel již dává možnost realizace Nulových domů a téměř nulových domů. K úrovni Nulového domu stačí pak již přidat jen několik fotovoltaických panelů. Jak vidíte, dnešní technologie již umožňují energetickou svobodu, energetickou nezávislost, energetickou soběstačnost, energetickou bezpečnost občana, tedy Perepperství v praxi.

Naměřená spotřeba kompresoru tepelného čerpadla byla asi asi jako 4 stowattové žárovky. Asi jako plazmová televize. Pouhých 423 Watt.

Autor: Ing. Pavel Sýkora, energetický auditor ( specialista), chlaďař

Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:

Nulové domy


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Měď je měď. To je jasné.  - Autor: Viktor 8. 7. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl