Bezpotrubní rekuperace. Snadno, efektivně, účinně, i svépomocí.

Bezpotrubní rekuperace. Snadno, efektivně, účinně, i svépomocí.

Kategorie: RADY A NÁPADY

Bezpotrubní rekuperace odstraňuje velkou část nevýhod běžných rekuperací. Nemáte žádné potrubí, nemusíte jej instalovat.



Nemusíte jej kupovat, ale ani servisovat, čistit, desinfikovat, obávat se zanesení prachem, šíření hluku. Nedochází ke stavební úpravám, rozbourání domu. Snižuje se i spotřeba elektřiny. Jednotka má příkon pouhých 3 - 4 Watt. Přitom má ale účinnost dostatečnou i pro dotační tituly pro pasivní domy. Bezpotrubní, decentrální rekuperace je i velmi málo náročná na servis. Filtr se dá vyprat v pračce. Tedy, jde o technologii, nenáročnou na servis. Nebude vám, v průběhu času, zatěžovat rodinný rozpočet.

Je rekuperace nutná?

Je dnes rekuperace nutná investice? Vyplatí se rekuperace? Dovolil bych si protiotázku. Vyplatí se Vám zdraví? Rekuperace. Jde o zdraví, pohodlí a komfort a v neposlední řadě i o peníze. Dnešní okna jsou již na vysoké úrovni. Perfektně těsní. Dnešní domy se tak stávají vzduchotěsné. A to může být problém. Hygienická výměna vzduchu je nutná věc. Jinak jste stále nemocní, unavení, nevyspaní, v domě s vysokou vlhkostí se rády šíří plísně, a to jde již o zdraví. Mít doma rekuperaci je jako byste spali pod širákem. Nádherně se vyspíte. Odpočinete si. Ve zdravém těle zdravý duch. Zdravé tělo ale vyžaduje i zdravý vzduch. A nejen tělo. Ale i zdravý dům, vyžaduje čerstvý vzduch. Ze své ložnice tak můžete učinit "švýcarské horské sanatorium".

Bezpotrubní rekuperace

Zdraví i peníze

Například na Slovensku je v ložnici předepsaná hygienická výměna vzduch, tuším 20 m3 za noc. V České republice je předepsaná hodnota 1500 PPm CO2. To je hodně optimistický údaj. Velmi optimistický. Pokud máte celou noc okno otevřené na mikroventilaci, naměříte 3 000 PPm, pokud okno neotevřete, přístroj ukáže nekonečno. Totálně vydýchaný vzduch. Nejde jen o vydýchaný vzduch. Jde o plísně a atd.

A při otevřeném okně zase o peníze. Teplo utíká ven z domu. A teplo, to jsou peníze. Jedno centrum pasivního domu má "past na investory." Láká je : "přijďte se k nám vyspat". A opravdu. Lidé, kteří se v pasivním domě vyspí, cítí se po ráno tak dobře, že pak staví pasivní dům. U pasivních domů je rekuperace samozřejmost.

Chcete – li být zdraví a nedegradovat sebe a dům plísněmi, volte řízené větrání. S Rekuperací tepla. Výhodně lze k tomuto účelu využít i dotace. Cca 100.000 Kč. Nebo práci svépomocí, nebo obojí, pod dohledem odborné firmy. Špičkové technologie nemusí být drahé, ani složité na servis. Je to o výběru, ne o investici.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Zajímavé. Neměla by to být rubrika Zdraví ?  - Autor: Dr. Vons 18. 6. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl