Jak si zařídit domácnost pro zlepšení Wifi připojení

Jak si zařídit domácnost pro zlepšení Wifi připojení

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Máte problémy s připojením Wifi? Nachází se váš počítač daleko od místa, kde máte umístění router? Chcete zvýšit dosah vašeho routeru tak, aby pokryl nejen jedno patro vašeho domu, ale třeba celý dům? Jste na správném místě.



V tomto článku je zmíněno 5 způsobů, jak zvýšit konektivní kapacitu vašeho routeru. Při tom nejde o žádné složitosti, ale o velmi jednoduché kroky, z nichž většinu můžete provést ještě dnes, abyste využili maximálního potenciálu vašeho router zařízení.

Jak si zařídit domácnost pro zlepšení Wifi připojení
Zdroj: Pixabay

Potenciál v případě wifi sítě je opravdu veliký. Světový rekord ve vzdálenosti, na kterou bylo možno se připojit k wifi, je 382 km, tento rekord pochází z června roku 2007. Samozřejmě nelze očekávat, že byste vaši vlastní wifi dokázali nastavit tak, aby měla takový dosah, přesto jde o úctyhodný rekord a je ukázkou technologických možností, které nám dnešní doba skýtá.

Rozmístěte nábytek doma vhodným způsobem

Věřte tomu nebo ne, dřevěný materiál může být na škodu vašemu wifi připojení. Proto je vhodné umístit nábytek uvnitř vašeho bytu tak, aby se nenacházel v blízkosti wifi a aby se dotýkal stěn. Týká se to kousků nábytku jako noční stolky, skříně, stoly, postele, atd. Obecně se dá říci, že není špatný nápad používat plastový nábytek. Kromě nábytku signál oslabují další věci včetně zdí, se kterými samozřejmě nelze hýbat. Je však možné manipulovat s předměty jako dráty nebo samotným pc, prostřednictvím něhož se na internet připojujete.

Jak si zařídit domácnost pro zlepšení Wifi připojení

Zdroj: jakbydlet.cz

Dalším zařízením, se kterým se wifi nemá rádo, jsou telefony, resp. pevné linky. Pokud máte doma např. bezdrátový telefon jako pevnou linku, ujistěte se, že jde o telefon DECT, který využívá jiných frekvencí než síť wifi a je tedy "wifi friendly".

Zvažte bezdrátový router

Bezdrátový router pracuje s frekvencemi od 2.4 do 5 GHz. Někteří lidé trpí tím, že jejich router nepokrývá celou plochu jejich domácnosti. V takovém případě je bezdrátový router, jako je Eero router, dobrý pomocník, protože když jej budete používat, nebudete již potřebovat prodlužovače spojení typu MoCA bridge, atd. Tento router využívá pro pokrytí celé domácnosti, potažmo domu, několik jednotek tohoto zařízení, které spolu vzájemné komunikují.

Tento postup by měl výrazně zvýšit rozsah vašeho pokrytí a umožnit vám lepší a stabilnější připojení. Zbytečné výpadky připojení jsou rozhodně něčím, co může člověku velmi znepříjemnit život. Své o tom ví hráči počítačových her, kteří hrají online MMORPG hry typu Lineage, atd. Hráči online her totiž neustále potřebují stahovat data ze serveru, ke kterému jsou připojení, aby mohli ve hře pokračovat. Proto i krátký výpadek připojení k internetu většinou způsobí tzv. crash, neboli odpojení ze hry. Naštěstí výrobci některých online her poskytují svým příznivcům návody, jak takové riziko omezit, nebo mají zabudované in-game funkce, jak předcházet riziko odpojení od serveru. Software herny PokerStars má například funkci Network Status Report, díky níž je možné kontrolovat stav připojení nebo v průběhu odpojení od serveru uložit informace o tomto crashi. Uložený soubor je pak možné zaslat odborníkovi, který jej prostuduje a navrhne vhodné řešení.

Nemějte doma příliš mnoho zrcadel

Další látkou, která blokuje signál wifi, je kov. Z hlediska terminologie toto však není zcela přesné, protože de facto kov signál neblokuje, ale odráží. Pokud je tedy mezi zdrojem wifi signálu a vaším routerem kov, rozhodně to může být příčinou slabého nebo žádného signálu. Zrcadla jsou předmětem, v nichž je obsažen kov, který způsobuje samotný odraz světla. Proto se doporučuje buď zrcadla vyzkoušet umístit tak, aby signál byl co nejsilnější, typicky třeba v koupelně, nebo naopak hýbat se samotným routerem, pokud je to možné. O tom více v následujícím bodu.

Jak si zařídit domácnost pro zlepšení Wifi připojení

Zdroj: Homedepot.com

Umístěte router pro maximální efektivitu

Router je rozumné umístit do co nejvyšších pozic, jak jen je to možné. Rozhodně se nedoporučuje ho mít postavený na zemi. Jednak je to nepraktické a také to zapřičiňuje horší signál. Rádiové vlny nejlépe cestují směrem dolů. Je tedy možné router umístit na skříň, na poličku, ale také ho třeba zavěsit na zeď, samozřejmě s přihlédnutím k již zmíněnému (např. ne v blízkosti zrcadel). Je to možná pro vás překvapením, ale wifi router si také nerozumí s dráty na vedení elektřiny, dráty od počítače nebo také s halogenovými lampami. Proto se nehodí mít router umístěný na vrchu vašeho pc. Také se doporučuje mít doma router vysoké kvality. Pokud nechcete volit bezdrátový router, zkuste použít router, který má nízkou spotřebu energie, jako router značky TP-LINK.

Pokuste se zesílit signál

Existuje velice jednoduchý způsob, jak se pokusit zesílit signál, který vaše domácí anténa přijímá. K tomu se využívá již zmíněného principu, že kov brání průchodu signálu. Tento fakt však může hrát ve váš prospěch, pokud víte, jak ho využít. Jediná věc, kterou k zesílení signálu potřebujete, je prázdná plechovka od nápoje.

Najdete kompletní návod jak na to na Discovery Channel. Nejdříve se ujistěte, že plechovka je opravdu prázdná. Poté odřezejte vrchní stranu plechovky a spodní stranu plechovky nařezejte tak, aby spodek pořád byl na svém místě, ale aby se "plášť" plechovky (tedy to, co plechovku tvoří kolem dokola) dal rozvinout a tvořil tak jakousi clonu ve tvaru satelitu. Vnitřek plechovky je tvořen hlíníkem, který ve správné pozici odráží příjimaný signal a tím zesiluje připojení. Nakonec ve spodku plechovky udělejte díru a položte plechovku na anténu vašeho routeru do správné pozice, aby router byl obklopen plechovkovou clonou. voilà, signál byl zesílen!

Jak si zařídit domácnost pro zlepšení Wifi připojení

Zdroj: discovery.com
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl