Ekonomické a jednoduché vytápění bytovek

Ekonomické a jednoduché vytápění bytovek

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Čtenář bydlí bytovce. Ve sklepě má kotel. Bojler 600 l. V topné sezoně jej ohřívá kotlem na uhlí, v létě elektřinou. Nechce chodit každé 2 hodiny přikládat. Jaké je možno najít řešení.



Příklad řešení:

Obrázek Vytápění bytovek 1 

Tato 6  bytovka je v Horní Lidči. Dříve ročně protopila cca 50  000,- Kč za uhlí. Obrovské sousedské potíže vznikaly při společném topení.  Jeden dolní byt se napojil na zemní plyn. Investice 70 000,- Kč, roční otop zemním plynem 1 bytu  33 000,- Kč. Zbytek bytovky instaloval automatický ekol. kotel. Protopí 30 000,- Kč ročně. Všichni dohromady. Přikládají 1 x za 3 dny. Teplou vodu mají každý svůj bojler na noční proud. V době, kdy se kotel instaloval – asi před 5 lety, byl noční proud ještě levný. Dnes už není.

Obrázek Vytápění bytovek 2 

Bytovka na obrázku ve Francově Lhotě  – 4 byty jsou vytápěny automatickým ekol. kotlem. PV 48. Roční náklady na 1 byt 3 + 1 jsou 8 000,- Kč. Ve velkých mrazech se přikládá 1 x za 3 dny. Vytápění kotle je programováno termostatem. Kotel má ekvitermní regulaci. Teplota vody v radiátorech je určována dle venkovní teploty. Radiátory jsou tedy stále teplé, což je velmi příjemné. Kotel má náběh na plný výkon do 3 minut. Zapaluje se 1 x ročně. Nevyžaduje vyvložkovaný komín. Podstatným  přínosem kotle je zlepšení sousedských vztahů. Obec je plynofikovaná. Kdo by dnes ale topil drahým zemním plynem ?

 

Takto se podporuje rozvoj venkova. A rozvoj české ekonomiky. Kotel nespotřebovává drahý dovozový zemní plyn. Pro ekologizaci tímto způsobem není nutno rozkopávat vesnice a zadlužovat obce drahou plynofikací.

 

Pro Vaše vytápění v Českých Budějovicích doporučuji taktéž ekvitermní regulaci, včetně přípravy teplé vody. Kotel bude v topné sezonně vytápět + připravovat teplou vodu, v létě pouze topit do bojleru.

 

Náklady na vytápění bytovky :

Cena za 1 kWh

Obrázek Vytápění bytovek 3 

Roční náklady na teplo: cca 180 q hnědého uhlí kostka  -  52 604 kWh tepla.

Obrázek Vytápění bytovek 4 

Toto vytápění šetří Vaši peněženku i  přírodu. Několik set těchto kotlů namontoval ST Kodek s.r.o během 10 let od Lipna přes Až,  až po Nízké Tatry. Kotel je tedy vyzkoušený, ověřený.

 

I V Praze je kotel 600 kW pro vytápění celého výrobního areálu.  Pro bytovku plně postačuje PV 48 o výkonu 48 kW.

 

Nedehtuje, nezanáší se, netrpí nízkoteplotní korozí. Čištění je snadné a rychlé. Návratnost investice do kotle je jen  1 až 3 roky.

 

 

Autor: Ing. Sýkora

zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl