Dřevěné uhlí - výroba

Dřevěné uhlí - výroba

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Dřevěné uhlí provází člověka již několik tisíc let. Dříve, před objevem kamenného uhlí, bylo dřevěné uhlí jediným uhlím pro kovářské výhně. Dřevěné uhlí si můžete ale jednoduše vyrobit i doma.



Je prognostikováno, že do roku 2025 má být dřevo strategickou surovinou. Dřevo, dřevěné uhlí, to není jen energie. To jsou i potraviny. Dřevo je i životní prostředí a změna klimatu.

Jak se vyrábí dřevěné uhlí

Výroba dřevěného uhlí je snadná. Naši kolegové ji viděli třeba na Haiti při vrtání studní. Na kopu dřeva naházeli domorodci hlínu a zapálili. Po dohoření, za pár hodin, již měli dřevěné uhlí.

Na Haiti je vysoce rozvinutý Permakulturní chov slepic. Slepicím nedávají žádné krmení. Slepice běhají volně kolem chýší. Na našich magazínech o tom diskutují. Haiťané to již dávno praktikují.

Přípravou dřevěného uhlí v milířích se dříve živily celé generace lidí. Jde o to, spálit dřevo pyrolýzním procesem, do 500 °C.
Dnes se dřevěné uhlí vyrábí již sofistikovaněji. Dřevěné uhlí není jen o teple. O přípravě potravin. Ale i o pěstování potravin. Pokud indiáni dnes spálí kus lesa a pohnojí popelem nově vniklé pole, mají pohnojeno na 2 - 3 roky. Již před 2 000 lety ovšem indiáni vyráběli Indiánskou černozem.

Dřevěné uhlí výroba

Indiánská černozem (terra preta), která se sama hnojí ze vzduchu.

Terra preta je geniální indiánský vynález. Sama se obnovuje, opravdu existuje již 2000 let. Je vysoce úrodná. Dnes se s ní začíná opět experimentovat. Banánovník na ní vyrostl 5 m za rok, řepa vyrostla jako míče. A právě základem výroby indiánské černozemě je dřevěné uhlí. Proto se již vyrábějí dřevoplynové elektrárny, které vyrábějí elektřinu, teplo a dřevěné uhlí současně. Právě, za účelem výroby indiánské černozemě.

I ve Slušovicích, při určitém nastavení dřevoplynové elektrárny, došlo k produkci dřevěného uhlí.

To asi není kogenereace. Kogenereace je kombinovaná výroba tepla a elektřiny. To je vícegenerace. Produkuje to i dřevěné uhlí. Trigenerace to není, ta produkuje i chlad.

Předseda Teplárenského združení Ing. Topolánek nás již před lety varoval, před energetickou chudobou. Ta se ovšem může rozšířit i o potravinovou chudobu, zvláště pokud by přišla nějaká neúroda, způsobená třeba změnou klimatu. A když už jsme u klimatu. Vše do sebe geniálně zapadá. Širokým využíváním indiánské černozemě by šlo snížit CO2 v ovzduší o 20 %. A co je základem této "cyklické změny?" Dřevo. Staré dobré dřevo může mít mnohem větší kladný vliv na život dnešní civilizace, než by kdokoliv očekával.

Dřevěné uhlí si můžete vyrobit i doma

Postačí naplnit velkou plechovku dřevem. Uzavřít ji. Nahoře udělat malý otvor pro odchod dřevoplynu. A takto upravenou plechovku postavíte na oheň. Za nepřístupu vzduchu se takto vytvoří dřevěné uhlí. Většinou poznáte, že je uhlí hotové podle toho, že plechovky neuniká dřevoplyn. Ten hoří namodralým plamenem. 

Po skončení plechovku vyjměte. Nechte ji vychládnout. A dřevění uhlí je hotové. A zadarmo.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Indiánská černozem, která se sama hnojí ze vzduchu
Soběstačné domy
Dotace na novostavby i svépomocí až 585 000,- Kč
Místo dřevem topí vodou ze studny


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 zajímavý článek. Chudoba - Autor: Víkendář 21. 6. 2015
 Stierlitz slavný ruský špion - Autor: nedoplatek za elektřinu 22. 6. 2015
 Dřevoplynová elektrárna levně - Autor: Uhlozbyt 23. 6. 2015
 Azylanti vyhazují sáčky s potravinami  - Autor: do koše 23. 6. 2015
 Řecko přibili na kříž eura. - Autor: Ekonomika 30. 6. 2015
 Roztopení plujícího ledovce nezvedne hladinu  - Autor: oceánu anio 1 cm  11. 7. 2015

     



bydleti.cz


Životní styl