Vnitřní zateplování. Betonové skořepinové tvárnice

Vnitřní zateplování. Betonové skořepinové tvárnice

Kategorie: STAVBA

Je možno mít zateplení zevnitř? Jaká jsou výhody a nevýhody? Co tak použít na novostavbu betonové skořepinové tvárnice?



Zateplování zevnitř se provádí stále více. Snižuje se tím mimo jiné pracnost při výstavbě novostavby. Například pasivní dům z YTONGU, cca 30 cm zeď, má z venku 16 cm běžného bílého polystyrenu, zevnitř pak další 2 cm a na tom sádrokarton. Tím pádem se mu zjednodušují vnitřní omítky. Dostal se tak se spotřebou energií do 15 kWh/m2 a rok a tudíž žádá dotaci na novostavby 585 000,-. Kč.

Betonové skořepinové tvárnice

Je velmi zajímavá francouzská technologie, která je u nás na trhu již více, než 15 let. Je zde jiná filosofie vytápění. Přijdu domů, začínám topit, odcházím z donu, netopím. Betonová skořepinová tvárnice je spíše obchodní název pro dolomitický vápenec. Ale tvárnice je skutečně dutá. A velmi pevná. Tvárnice postačuje 20 cm. Tvoří obvodovou zeď. Jde o difuzně otevřenou konstrukci. Roční kondenzace je jen kolem 0,2 l/m2 , kdežto vypařování kolem 1,2 l. Zeď tedy vysychá. A tepelná izolace je zevnitř.

Právě se dokončuje dům u Nového Jičína, 20 cm běžného fasádního polystyrenu bílého, postačuje na pasivní standard. Na něj se opět z vnitřní strany připevni sádrokarton. Myslím, že i životnost takového zateplovacího systému bude celkem neomezená. To není jako běžná fasáda, kde se v některých případech i na silikonové omítce, po 8 letech objevuje řasa. U šedého polystyrenu by postačovala menší tloušťka. 14 až 16 cm. Celková tloušťka obvodové stěny pasivního domu pak není velká. 20 cm skořepina + 16 až 20 cm polystyren + sádrokarton. Dále je to technologie snadno zvládnutelná svépomocí, což nevadí ani dotacím. Pro dotace není nutno mít drahé certifikované firmy.

betonové skořepinové tvárnice

Vytápění

Dům u Nového Jičína bude mít tepelné čerpadlo vzduch voda, teplovodní krb, rekuperaci a teplovodní podlahové vytápění. Ovšem, pro filosofii krátkého rychlého vytápění, by plně postačovala mnohem levnější varianta. Tepelné čerpadlo vzduch vzduch, ty jsou již kolem 20 000,- Kč, nebo peletková kamna bez komínu, rekuperace samozřejmě a místo elektrického bojleru další malé tepelné čerpadlo vzduch voda, i s nerezovým bojlerem vychází na 35 000,- Kč. Takové tepelné čerpadlo lze celoročně pohánět 4 - 6 fotovoltaickými kolektory. Pak máte teplou vodu denně, celoročně zdarma.

Vytápění takového domu je opravdu velmi rychlé. Kolegové dělali pokus. Důkladně jej vyvětrali - vychladili na venkovní teplotu - tuším mrzlo, pak zavřeli okna a na pokojovou teplotu jej vytopili za 29 minut. Jak vidíte, pasivní dům, případně vysoce energeticky soběstačný dům, vůbec nemusí být drahý, ani složitý.

betonové skořepinové tvárnice

Levnější než dřevostavba

Rodinný dům z tenkovrstvé betonové skořepinové tvárnice je levnější, než dřevostavba. Provedení stavby je naopak snadné, málo pracné, málo náročné na řemesla. Proto ideální pro stavbu svépomocí.

Obvodovou zeď tvoří tvárnice zpravidla 20 cm. Tepelná izolace – polystyren, 10 – 20 cm se lepí na PUR pěnu zevnitř. Do polystyrenu se odporovým drátem vyřežou drážky na rozvody vody, elektřiny, případně rozvody vzduchotechniky a rekuperace. Polystyren se zevnitř zakryje sádrokartonem a tím pádem máte hotové omítky.

Dotace na novostavby

Pokud z vnitřní strany použijete tloušťku polystyrenu 20 cm běžný bílý polystyren fasádní, dostáváte se na pasivní standard. Nebo se použije 14 – 16 cm Šedého polystyrenu. Stavba je tedy poměrně levná, snadno realizovatelná, trvanlivá, poměrně snadno dosažitelný pasivní standard, tedy dotace 435 000 až 640 000,- Kč i při realizaci svépomocí. Dotace vyřizuje firma Master energy. Tenkovrstvé betonové skořepinové tvárnice se ve Francii používají cca 40 let, od horských chat po přímořská letoviska.
 

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Pasivní dům z YTONGU
Dotace na novostavby až 640 000,- Kč
Petková kamna bez komínu do bytů a pasivnách domů
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 uajímavá technologie, zajímavá filosofie - Autor: Ja@ 18. 1. 2015
 zajímavá technologie, zajímavá filosofie - Autor: Ja@ 18. 1. 2015
 text - Autor: Aleš 10. 2. 2015
 No to snad né... - Autor: Vladimír Anděl 4. 1. 2020

     



bydleti.cz


Životní styl