Plastová okna z dovozu – ano či ne

Plastová okna z dovozu – ano či ne

Kategorie: STAVBA

Pořídíme-li si nová plastová okna, předpokládáme, že budou spolehlivě a bez problémů sloužit několik desítek let. Je velmi pravděpodobné, že tomu tak skutečně bude, ale…



Může se stát, že po čase bude třeba pozáruční servis, proto se již při pořízení vyplatí vědět, kdo, kde a z jakých profilů okna vyrobil.

Jak poznat kvalitní plastová okna

Plastová okna mají řadu výhod. Příznivý poměr kvalita – cena a bezúdržbovost jsou dva výrazné faktory, kvůli nimž jsou plastová okna v oblibě mezi zákazníky. Plastová okna mají ale i své nevýhody a jejich skutečná kvalita se může projevit až po určité době, kdy budou zabudována. Nejčastěji se problémy projeví v zimě. Vyplatí se proto již při výběru dodavatele zajímat se také o původ oken. Pokud víte, kdo a kde okna vyrobil, může to výrazně usnadnit pomoci v situaci, kdy budete potřebovat odborný zásah.

Plastová okna z dovozu – ano či ne

Nevýhodou plastových oken může být fakt, že jejich kvalita se skrývá uvnitř profilu. Aby plastová okna dlouho a dobře sloužila, musí mít dobrou tvarovou stabilitu, křídla a rámy se nesmí kroutit. Tvarovou stabilitu zajišťuje u klasických plastových oken ocelová výztuha. Pokud je nedostatečná může po nějakém čase dojít ke znehodnocení plastových oken, protože pokroucená okna již nebude možné seřídit. Problémy se mohou projevit zejména u okenních prvků větších rozměrů nebo u plastových oken v barevném provedení, zejména na přímém slunci jsou barevné rámy a křídla namáhány vlivem zvýšeného zahřívání profilu.

Plastová okna z dovozu – ano či ne

Kvalita vlastního plastového profilu je pak dána zejména jeho tzv. třídou. Norma definuje limity pro sílu plastu zejména na pohledových stěnách profilu. Na vyrobených plastových oknech si třídu profilu neověříte. Zejména pokud potřebujete okna větších rozměrů, vícedílná, případně v barevném provedení, vyplatí se pořídit si profily nejvyšší třídy A. Důvodem je vyšší pevnost svařených spojů plastových oken.

Vyplatí se, pokud si již ve smlouvě zajistíte, aby dodavatel uvedl tloušťku a případně i tvar použité výztuhy a jasně deklaroval i třídu profilu plastového okna. Velmi důležité je také zjistit si parametry použitého kování. V neposlední řadě je třeba připomenout, že sebelepší plastové okno může zcela znehodnotit špatná montáž.

Plastová okna vybírejte nejenom podle ceny

Cenový boj mezi dodavateli plastových oken se v posledních letech rozhořel naplno, ale nenese to s sebou jen pozitiva v podobě nízkých cen pro zákazníky. Dodavatelé a výrobci hledají způsob, jak ušetřit náklady.

Otázka zda okna z dovozu či ne tak není úplně přesně položena. V případě plastových oken jde spíše o důvěru v dodavatele a vědomí, že nízká cena může skrývat rizika. Pokud budete znát skutečného výrobce, budete vědět, na koho se můžete obrátit i v případě, že třeba dodavatel již na trhu nebude působit nebo nebude moci poskytnout pozáruční servis. V případě zahraničního dodavatele byste měli počítat i s tím, že můžete mít problém třeba s překonáním jazykové bariery.

Kvalitní plastová okna mají svou hodnotu, pokud se necháte zlákat mimořádně nízkou cenou, můžete se vystavit riziku, že se platová okna stanou noční můrou.

Zdroj www.vekra.cz

Plastová okna z dovozu – ano či ne


 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Plastová okna - Autor: Jiří Urbanovský 10. 4. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl