Jsou zasíťované pozemky nutnost?

Jsou zasíťované pozemky nutnost?

Kategorie: STAVBA

Zasíťované pozemky - obvyklý prodejní slogan realitních kanceláří. Prodáváme zasíťované pozemky. Je to ale vždy výhoda?



zasíťované-pozemky-007.jpgJedna obec na Zlínsku, 35 km od Zlína, provedla zasíťování pozemků. Snaží se tyto stavební pozemky prodat, avšak marně. Zasíťování pozemky  zdražilo tak, že jsou v dané oblasti neprodejné. Obec si myslela, že na akci vydělá, koupí louku za 5,- Kč / m, prodá zasíťovaný stavební pozemek 100 x dráž. Obchodní zisk se dosud nedostavil. Kolik stojí takové zasíťování pozemku? Statisíce. Např. Realizace centrální čističky odpadních vod  v Horní Lidči vyšla cca 550 000,- Kč / rodinný dům.

 

Jsou sítě bezpodmínečně nutné?

 

Nikoliv. Elektřinu Vám na pozemek dnes natáhnou snadno a levně. Vodu a kanalizaci nepotřebujete. Není problém zajistit na pozemku pitnou vodu ze studny se zárukou a jistotou kvality. Místo kanalizace je výhodnější domovní  čistička odpadních vod.

 

Investice je 10 x nižší, než centrální kanalizace, provozní náklady jsou 8 x nižší, než centrální kanalizace.  Čistička vám může ušetřit velké peníze. Dnešní generace čističek odpadních vod je již na takové úrovni, že vyčištěnou vodu můžete opět použít v místě znečištění. To je vysoce ekologické, i ekonomické. Zemní plyn taktéž není nutný. Velká část rodinných domků se dnes realizuje tepelnými čerpadly. Investice je sice 2 – 4 x vyšší, než pořízení zemního plynu. Ale pokud si do novostavby dáte zemní plyn, musíte uvážit, že novostavba za 10 let spolyká dalších  cca 400 – 600 000,- Kč . Je lepší platit půjčku do tepelného čerpadla, než obrovské sumy plynárnám a elektrárnám. Takže jediné, kromě elektřiny, co potřebujete, je příjezdové komunikace.

 

Z hlediska ekonomiky provozu rodinného domu jsou sítě nikoliv výhody, ale věcné a věčné břemeno.  

 

Autor: Ing. Sýkora Pavel

zdroj: www.akvatik.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl