Dotace na novostavby

Dotace na novostavby

Kategorie: STAVBA

V současné době jsou velmi výhodné dotace na novostavby. Pokud máte kolaudováno před 1.4.2009, můžete žádat dotace na zateplení, okna, biomasu, solární systémy a navíc ještě bonusy.



vlastní bydlení 007.jpgNemáte – li zkolaudováno, můžete čerpat dotaci na solární systémy a biomasu. (max. 80 + 80 000,- Kč). Přestavba již stojící stavby na pasivní standard nemusí být snadná.

 

Nemáte – li ještě ani hrubou stavbu, to je ideální případ. Doporučuji změnit zdivo, přepracovat na pasivní standard. Navýšení ceny, pokud bude, nemusí být velké. Pro srovnání: zdivo, na pasivní standard – zděný pasivní dům 120 m 2, s tepelným odporem R=6,7 je v ceně jen cca 280 000,- Kč.  K tomu je nutno zlepšit okna na U = 0,8 W/m2 .K. Samozřejmostí je rekuperace, ta ale nemusí být drahá.  Ideální je inverterová.  Bez bakterií, bez vzduchotechnických rozvodů, levná, zato účinná.

 

Dotace

 

Pak máte ale možnost čerpat, dovoluji si tvrdit, úžasné dotace:

 

220 000,- Kč na novostavbu v pasivním standardu

80 000,- Kč na solární systém

80 000,- Kč na biomasu. 

+ bonus. To již stojí za to.  Ovšem bylo by vhodné, mít předem stavební úpravy prokonzultovány s energetickým auditorem, který má zkušenosti s danými technologiemi.

 

Dotace lze žádat nejen na rodinné domky, ale i bytové domy.

 

Pokud ještě nemáte ani stavební povolení, mám obavu, že na dotaci na pasivní dům můžete klidně zapomenout. Zájem o dotace je tak velký, že kolabují telefonní linky.  Běžně se stavební povolení vyřizuje 2 roky, znám ale lidi, co ho vyřizovali i 5 let.  Nevím, zda dotace tak dlouho vydrží. Dotace jako energetický auditor vyřizuji 11. rokem, na základě retrospektivních zkušeností bych řekl, že nikoliv.  Dle mého názoru odklad žádosti znamená podstatné snížení možnosti dotaci získat. Ekonomická krize se letos prohlubuje, stát bude mít jiné nutné a důležitější výdaje, než podporovat ekologii a zateplování.  Vláda má nyní, pomalu na začátku května, informace ze statistiky za únor.  Informace o současné situaci, budou mít „snad na vánoce“. Takže mediální tvrzení, že jsme již dosáhli dna krize, může být docela dobře jen mediální tvrzení.

 

Investice do úspor je ale nejen v době krize nejvýhodnější řešení. Pokud navíc jsou investice doplněny státní dotací, je to nádhera.

 

Berte dotace, dokud jsou.

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora,energetický auditor

Zdroj: www.kodek.cz

 

Související články:

Pasivní domy

Budeme stavět dům

Teplá voda

Peletkový kotel interiérový 

Dotace na čističky odpadních vod

Průkazy energetické náročnosti budov

Jak vytápět dům rychlovarnou konvicí


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Dotace na novostavby - Autor: Mára 4. 5. 2009
 Dotace na novostavby - Autor: jora 6. 5. 2009
 Dotace na novostavby - Autor: Jana 1. 6. 2009
 Dotace na novostavby - Autor: Ing. Sýkora 6. 6. 2009
 Krize má již dnes vliv na čerp - Autor: Ing. Sykora 6. 6. 2009
 Dotace na novostavby jsou od 1 - Autor: Ing. Pavel Sýkora 15. 8. 2009
 Dotace na novostavby opět vyšší - Autor: Ing. Pavel Sýkora 28. 9. 2010
 Tepelná čerpadla pro pasivní domy a NED - Autor: fruktoza 28. 9. 2010
 Dotace na novostavby 2013 . 400 až 500 000,- Kč - Autor: no neberte to.  27. 1. 2013

     



bydleti.cz


Životní styl