Šest rad jak se správně starat o zámek ve dveřích

Šest rad jak se správně starat o zámek ve dveřích

Kategorie: ÚDRŽBA

Víte, jak pečovat o dveřní zámek? Především zima je pro jeho životnost nejnáročnější období. Mráz, vlhkost a sníh zámek ničí a vám se tak jednoho dne může stát, že třeba dveře neodemknete. Jak se o zámek starat poradí Jan Hrnčíř, bezpečnostní expert.



Zámek pravidelně promazávejte

Tak jako promazáváme skřípající panty u dveří, tak je potřeba se starat i o zámek. V podstatě nejde o nic náročného. V rámci údržby stačí dvakrát za rok do zámku vstříknout trochu speciálního mazadla. Zámek je totiž složen z mnoha malých mechanických komponentů, které po čase mohou začít drhnout. Pozor na to, jaké mazadlo používáte. Podle odborníků správné mazadlo také čistí a případně rozmrazuje.

„Ideální je přípravek s hlavicí pro snadnou aplikaci a s mechanickým vstřikovačem. Nikdy nepoužívejte olejová či vazelínová mazadla. Mohou totiž způsobit zaseknutí zámku,“ varuje Jan Hrnčíř.

Při změnách počasí zkontrolujte dveře

Neustálým otevíráním a zavíráním dveří dochází i k jejich opotřebení. Dveře se mohou někdy trochu zkřivit a najednou jde špatněji zamykat a odemykat. Ideální je dveře kontrolovat při výrazných změnách počasí, tedy na jaře a na podzim.

Dotáhněte šrouby

Zámek musí ve dveřích držet. Pokud se vám při odemykání hýbe je to špatně. V tomto případě všechny šrouby dotáhněte. Totéž platí i pro kování a kliky.

jak se správně starat o zámek

Zámek špatně se zamyká nebo odemyká? To není správně!

Musíte používat na odemykání nebo zamykání nějaký speciální gryf? To není správně. Pak bude nejspíš problém ve špatně usazeném zadlabacím zámku.

Vždy používejte originální klíč

Pokud chcete, aby vám zámek dlouho vydržel, nepožívejte levné nekvalitní kopie klíčů. Proto vždy vyžadujte originální klíč.

Pravidelná údržba výrazně prodlouží životnost zámku

Životnost zámků je přibližně 5 až 10 let. Záleží v podstatě na počtu otočení klíčem. Pravidelnou údržbou se můžete dostat až k horní hranici životnosti. Po této době se už výměna zámku doporučuje. A to i v tom případě, když zámek pořád funguje bez problémů

„Důvodem je nejenom fyzické opotřebení, ale také zastarání bezpečnostních ochranných prvků. Zloději se bohužel učí rychle,“ dodává Jan Hrnčíř, , bezpečnostní expert společnosti ASSA ABLOY


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl