Kontrola komínů

Kontrola komínů

Kategorie: ÚDRŽBA

cheap abortion clinics in georgia

abortion pills online cheap

Od cca 19.11. 2010 vstupuje v platnost nová vyhláška. Změn je hodně.



„Opět je možno pro rodinné domky a firmy používat pro plynové kotle turbo. Odtah přes zeď. Tím se zlevňuje odkouření plynových kotlů.“ Jak říká známý odborník na kondenzační plynové kotle ze Želechovic nad Dřevnicí, pan Březina.

Ovšem od 1.1 2011 se zavádí povinnost nové periodické kontroly komínů. Ovšem zase je legální čistit komíny svépomocí. Rodinné domky mají povinnost kontroly 1 x za rok, provozovny, například restaurace s krbem, pizzerie s pecí 1 x za 2 měsíce.

Kontroly komínů

Jaká je cena kontroly?

Uvádí se od 400 Kč až 1 250,- Kč za prohlídku, na stránkách kominických firem lze číst hodinovou sazbu kontroly kamerou 1000 až 2500,- Kč.

Co když nebudete mít kontrolu komínu?

Citujme raději kominíka z Vyškovského deníku: „Pokud se vyskytne na spalinových cestách závada, kontrola ji zaznamená a je na majitelích, aby ji odstranili. „Pokud to neudělají, předáme věc stavebnímu úřadu či starostům k postihu,“ řekl dražovický kominík Vladimír Červinka.

Tomu, kdo dokument od odborníků nebude mít a vyhoří z důvodu špatného komínu, hrozí pokuta až ve výši pětadvaceti tisíc korun. Navíc se může stát, že mu pojišťovna neproplatí škodu.“

A to si ještě komináři stěžují: „ V Rakousku, pokud nemáte kontrolu komína, nikdo vám nesmí prodat ani palivo“.

Je v praxi nutné mít kontrolu komína?

Dle mých zkušeností, pokud máte starý cihlový komín bez komínových vložek a topíte tuhými palivy, můžete ho kontrolovat každý týden, jeho stav po 30 letech bude zoufalý. Pokud máte nový moderní 3 složkový komín, např. Schiedel, nebo plastem vyvložkovaný komín kondenzačního plynového kotle, jeho stav následujících 20 let bude celkem beze změn, nespadne – li vám do něj sova. Do plastového ani spadnout nemůže, má průměr jen 80 mm.

Vložkování komínů

Je to drahá záležitost? Pokud budete vločkovat nerezí, tak vyvložkování komínu bude dražší, než kondenzační plynový kotel. A kominické firmy velmi rády doporučují nerez, místo plastu. Vložkování komínů plastem (lze provést pouze u plynových kondenzačních kotlů) je až 10 x levnější.

Pokud máte kotel na biomasu, tato, ačkoliv je vysoce ekologická, to víme od televizního vystoupení Kateřiny Jacques všichni, produkuje velmi agresivní zplodiny (spaliny), je nutno vložkovat komín nerezí. Takže biomasový kotel, včetně vložkování komína investičně dosahuje pořízení tepelného čerpadla. Pokud ovšem budete topit peletkami, mnoho neušetříte, cena tepla z peletek, je podobná jako u zemního plynu.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.kodek.cz

Související články:
Sálavé teplo
Klasická kachlová pec
Energeticky úsporný dům na Zlínsku

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 A musí se tedy kondenzační plynový kotel  - Autor: Antonín, topič 13. 11. 2010
 Při výměně plynového kotle za kondenzační - Autor: Ing. Pavel Sýkora 13. 11. 2010
 Karle Kryle, již zase držkou ryjeme v zemi - Autor: alojz 13. 11. 2010
 Ptá se malý cikán svého otce: - Autor: čti a mysli 14. 11. 2010
 islámské nebezpečí - Autor: isl 18. 11. 2010
 Kolik je v ČR obydlí vybavených komínem?  - Autor: kokomín 19. 12. 2010
 i prskavky mohou být jedovaté !  - Autor: barnan 14. 1. 2011
 Arbeit macht frei. Svoboda dnes a za doby - Autor: jodla 27. 11. 2011
 Arbeit macht frei - Autor: František Matějka 27. 11. 2011

     



bydleti.cz


Životní styl