Vyzrajte na řasy i zelenou vodu: Víme, jak správně pečovat o bazén

Vyzrajte na řasy i zelenou vodu: Víme, jak správně pečovat o bazén

Kategorie: ZAHRADA

Koupací sezóna je v plném proudu a majitelé bazénů mají plné ruce práce. Filtrování, čištění a kontrolování bazénu totiž předchází nepříjemným překvapením. I pes veškerou snahu vás ráno nepříjemně překvapila zelená či zakalená voda, která příliš vábně nevypadá?  



Zbavte se zákalu!

Voda v bazénu je vše jen ne průzračná? Pak je potřeba zjistit příčinu zákalu. Tyto příčiny mohou být dvě – příliš vysoké pH, nebo výskyt jemných mechanických nečistot či organických sloučenin. Nejprve tedy použijte tester chloru a pH – pokud je pH příliš vysoké, může docházet ke srážení malých částeček anorganických látek.

  • Pokud bude naměřená hodnota pH vyšší, použijte přípravek na úpravu pH.
  • Pokud bude pH v pořádku, použijte vločkovač. Ten způsobí shluknutí malých částeček do vloček, které se snadno zachytí na filtru.

Jak poznáte, že máte v bazénu řasy? A jak se jich rychle zbavit?

Kluzké mazlavé dno, nažloutlá barva a nevábný pach – to jsou příznaky toho, že se ve vašem bazénu usídlily řasy. Na boj s nimi se vybavte účinným odstraňovačem řas, který je zahubí. Část mrtvých řas se zachytí na filtru a zbytek je třeba odstranit vyvločkováním.

Tip: Při častém využívání bazénu během horkých dní je třeba tvorbě řas předcházet. Můžete vyzkoušet také kombinovanou chemii do bazénů, která zajišťuje dezinfekci, vločkování nečistot při zakalení vody a likvidaci řas. Najdete ji třeba na probazen.com.

Zelená voda? To chce testovat!

Voda ve vašem bazénu připomíná svou barvou močál? Na vině mohou být vysoké teploty, velké zatížení bazénu i bouřkové počasí. Co s tím?

  • Nejprve zkontrolujte hodnotu pH. Pokud se odchyluje od optimální hodnoty (7,0 – 7,4), použijte přípravek na úpravu pH.
  • Preventivně použijte chlorovací přípravek pro šokovou dezinfekci vody. Ten zahubí řasy a bakterie, které mohou způsobovat zbarvení.
  • Spusťte bazénovou filtraci. Pokud je voda zakalená, použijte navíc také vločkovač, díky kterému drobné nečistoty snadněji zachytíte.

Příjemné koupání!

Vyzrajte na řasy i zelenou vodu: Víme, jak správně pečovat o bazén
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl