Sušičky, odšťavňovacě a sušení ovoce

Sušičky, odšťavňovacě a sušení ovoce

Kategorie: ZAHRADA

Někdy nezbývá čas ani nálada na zdlouhavé přípravy a zpracovávání ovoce, jindy se nám zase nedostává dostatek vhodného skladovacího místa. Co s nadbytečnou úrodou?



V létě řada z nás s nadšením opečovává ovoce a zeleninu na své zahrádce nebo vyráží do přírody s košíkem na houby a další lesní a luční plody. Pokud se nám podaří sklidit víc, než jsme schopni okamžitě spotřebovat v podobě ovocných knedlíků, koláčů a houbových dobrot, máme jedinečnou šanci vytvořit si zásobárnu vitamínů na méně štědré měsíce v roce, ať už v podobě marmelád, kompotů nebo balíčků ovoce, zeleniny a hub v mrazáku.

Odšťavňovače

Někdy však nezbývá čas ani nálada na zdlouhavé přípravy a zpracovávání, jindy se nám zase nedostává dostatek vhodného skladovacího místa. V těchto případech je ideální mít po ruce šikovné domácí pomocníky, kteří si dokáží s nadbytečnou úrodou skvěle poradit. Jedním z nejrychlejších způsobů je připravit si z čerstvých plodů osvěžující nápoj, který jednoduše vykouzlíme pomocí odšťavňovače. Pro každodenní přípravu šťáv se hodí například jednoduchý přístroj od Oravy, který nezabere v kuchyni příliš místa a je vhodný i pro případné převážení mezi domovem a chalupou. S jeho pomocí máte v mžiku připravený mošt z vašich letních jablek nebo zdravím nabitý koktejl z prolisované zeleniny a bylinek.

Sušičky

Dlouhodobé uchování sezonních darů přírody, které dobře znali generace našich předků, vám zajistí jejich usušení. Máte-li rádi ovocné müsli k snídani nebo houbového kubu na štědrovečerní tabuli, připravte si své vlastnoručně nasušené oblíbené ovoce a houby. Díky domácí sušičce můžete dát své fantazii volnou ruku, tento přístroj dokáže zpracovat úrodu jahod, borůvek, jablek, hrušek a všeho dalšího ovoce, ale také zeleniny, hub či bylinek na zpestření a ochucení vaší domácí kuchyně. Díky pěti nastavitelným mřížkám a vysokoúčinnému ventilátoru v sušičce od Oravy jsou všechny plody letní a podzimní sklizně zpracovány rychle, jejich chuť a vůně se nejen zachová, ale dokonce ještě zintenzivní. Veškeré vitamíny, minerální a další cenné látky jsou v takto zpracovaném ovoci a zelenině dokonale uzamčené a schované pro vaše zdravé mlsání za dlouhých a ponurých zimních dnů, kdy nám chybí přirozený zdroj místních čerstvých surovin.

Sušička

Desatero pro správné sušení se sušičkou Orava SU-101:

1/ Pro dosažení nejlepších výsledků vybírejte na sušení jen nejkvalitnější kousky ovoce či zeleniny.

2/ Před sušením je pečlivě umyjte, případně vydrhněte kartáčkem.

3/ Vše nakrájejte na přibližně stejné kousky, aby došlo k rovnoměrnému usušení, menší plody můžete ponechat celé.

4/ Hroznové víno nebo třešně usušte neprve na 50%, bude tak snažší je vypeckovat. Poté pozvolna dosušte.

5/ Ovoce v sušičce naskládejte na mřížky v jedné vrstvě, bez vzájemného dotýkání; pokud máte větší množství ovoce, použijte kousky gázy, aby nedošlo ke slepení jednotlivých kousků.

6/ K docílení rovnoměrného usušení je vhodné mřížky v průběhu sušení prostřídávat – mřížky ve spodní části jsou vystaveny vyšší teplotě.

7/ Doba sušení závisí na velikosti a druhu potraviny, obecně však platí, že ovoce má po usušení zůstat pružné a kožovité, zelenina a houby naopak tvrdé a křehké. Po usušení zůstává v potravinách asi 6% vlhkosti.

8/ Pokud mají usušené plody nestejnou velikost, ponechte je přibližně týden stát na přístupu vzduchu, aby se vnitřní vlhkost ustálila. Poté je vložte nejlépe do skleněných nádob, vyhněte se nádobám plastovým a kovovým.

9/ Uskladněné sušené potraviny alespoň jedenkrát za měsíc zkontrolujte, zda se netvoří plíseň.

10/ Při zajištění teploty uskladnění do 10°C se doba možného skladování prodlouží 2-3x.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 no jo, vyplatí se ale při dnešní drahé elektřině - Autor: Kotas - dotaz 12. 8. 2011
 při současné úrodě a hrozícímu nedostatku - Autor: jo jo 12. 8. 2011
 Spotřebiče - Autor: Anička T. 27. 10. 2015
 Sedona  - Autor: Martina 26. 11. 2015
 Sušička - Autor: Ivona Mus. 27. 12. 2015
 sušička a spokojenost - Autor: Anna1 29. 12. 2015
 spotřebiče - Autor: Meli12 26. 1. 2016
 sušička - Autor: Gabi 28. 1. 2016
 Odšťavnovač - Autor: Viki 25. 2. 2016
 Sušička a sušení - Autor: Monička 29. 3. 2016
 sušička - Autor: Olivka8 25. 6. 2016
 Sušička - Autor: Kamča 23. 10. 2016
 sušička - Autor: Kača 25. 2. 2017
 odšťavňovač - Autor: Jana 28. 4. 2017
 sušička - Autor: Moji 28. 4. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl