Stavba krbu - I. díl

Stavba krbu - I. díl

Kategorie: ZAHRADA

V tomto článku jsou umístěny různé návody a triky, které byly použity při stavbě krbu na zahradě panem Jaromírem Šigutem. Krb budoval sám ve volných chvílích na přelomu tisíciletí, tedy v letech 2000 až 2001. Text jsme nechali záměrně autentický, tak jak jej sám autor v průběhu stavby krbu zaznamenal.

Nákres

 

Nejprve jsem si nakreslil návrh krbu tak, jak bych si ho asi představoval, a pak jsem změřil krb u mých rodičů na zahradě, a tyto míry zakreslil do náčrtu. Tento krb stavěl zkušený kamnář pan Duda, takže pokud se mi podaří udělat přesnou kopii systému klapek a rozměrů ohniště vzhledem k výšce komínu, tak by krb měl mít tah a měl by fungovat. Ovšem venkovní image krbu jsem udělal podle svých nápadů a představ s tím, že inspiraci jsem čerpal podle dalších třech krbů. Náš krb je tedy jedinečný a v našem městě a ani jinde podobný nenajdete, avšak některé prvky by mohly být někomu povědomé.

 

Základy

 

Nejprve jsem musel vykopat základy, což nebyla vůbec jednoduchá práce. Hloubka a šířka základů jsou uvedeny v plánku krbu. Hloubka by měla být v našich klimatických podmínkách (Česká republika, Severní Morava, Slezsko) nejméně 80 cm, neboť do takové hloubky již zem v zimě nepromrzne. Vzhledem k tomu, že tuto internetovou stránku je možné číst díky internetovým překladačům kdekoliv na světě, je nutné tyto podmínky podle oblasti stavby modifikovat. Jiná hloubka bude na Sahaře (co by dělali s krbem, mají dost horko !), a jiná bude v Grónsku (tady by se krb opravdu hodil !).

 

Umístění krbu

 

Ať už jsme ale kdekoliv na světě, je velmi důležité zvolit vhodné místo pro stavbu krbu. Mělo by to být takové místo na zahradě, kde je největší soukromí a závětří. Obojí se dá také uměle vytvořit vhodnou okrasnou stěnou a pergolou. Proto než kopneme krompáčem do země, je nutné mít prostorovou představu o celém díle i s jeho okolím.

 

Stavební práce

 

Vlastní stavební práce začala v polovině června roku 2000.

  Obrázek krb101

 

 

Pohled na zabedněný výkop základů, vpravo jsou kameny z nedaleké řeky.

 

 

 

 

 

Obrázek krb102

 

 

 

 

Ve spodu je 5 cm vrstva štěrku pro odvodnění. Celková hloubka základů je 85 cm (radši víc, než míň). Vpravo je vidět menší základ pro malé ohniště, kde nebude takové velké zatížení. Proto je vykopán do menší hloubky.

 

 

Obrázek krb103

 

 

Mezi kameny jsem do základu zabetonoval vodotěsně uzavřenou schránku, která obsahuje disketu s dokumenty a fotografiemi ze současnosti, kopii plánku krbu a další dokumenty.

 

 

Obrázek krb105

 

 

 

Kameny jsem zalil betonem. Spotřeba byla velká, asi 21 koleček. Na základu se však nesmí šetřit, krb by se mohl při málo hlubokém základu v zimě nahnout. Při uzení např. na Vánoce dochází k velkým teplotním rozdílům, kdy krb se rozehřeje, a pak díky nízkých okolních teplot prudce chladne. Kdyby byl základ do hloubky, která promrzne, mohl by se krb nahnout, a pak by ho nenarovnal ani jeřáb ! Nikdo přece nechce mít na zahradě šikmou italskou věž.

 

 Obrázek krb106

 

 

Do betonu jsem zalil také různé tyče a dráty, které tvoří výztuhu základu zejména v jeho vrchní části a spojí malý a velký základ.

 

 

 

Obrázek krb106

 

 

 

Do vrchní části betonu jsem použil více cementu.Byly zabetonovány také svislé tyče pro zpevnění nadzemní a podzemní části základu.

 

 

 

 

 

Obrázek krb107

 

 

 

Nakonec jsem beton uhladil a posypal vrstvou cementu proti drolení.

 

 

 

 

 

 

Autorem článku je Bc. Jaromír Šigut

Zdroj: www.sigut.cz/krb.htm

 

Související články:

 

Stavba krbu - II. díl

 

Stavba krbu - III. Díl

 

Stavba krbu - IV. Díl

 

Stavba krbu - V.díl

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl