Jak na indoor pěstování

Jak na indoor pěstování

Kategorie: ZAHRADA

Bydlíte ve městě a nemáte zahrádku, a přitom jste vždycky toužili po vlastních rajčátcích nebo jiných plodinách? Neklesejte na mysli, právě pro vás se skvěle hodí indoor pěstování.



Co všechno si můžete doma vypěstovat?

Máte rádi zeleninu a bylinky? Vypěstujte si doma například bazalku, římský salát, mrkev, jarní cibulku, česnek, řapíkatý celer, koriandr, zázvor, batáty, cibuli, pórek, citrónovou trávu nebo třeba salát bok choy. Uvedené plodiny navíc můžete pěstovat stále znovu a znovu tím, že budete obnovovat pěstování nového ze starého a ušetříte tak na více úrovních. 

Zatímco venku mrzne a na záhonky padá sníh, vy si můžete čerstvé plody vypěstovat doma. Nejdříve se ale musíte zaměřit na to, jak zařídit domácí pěstírnu. Vzhledem k tomu, že se pěstírny obvykle zařizují na delší dobu, je třeba věnovat výběru správného prostoru dostatek času.

Co je základem skvělé pěstírny?

- Dobrá dostupnost kvalitní vody
- Jednoduchý přívod a odvod vzduchu
- Kvalitní rozvod elektrické energie – moderní jističe a kvalitní kabely ve zdech, nejlépe s přípojkou na 400 V
- Vyhněte se místům s plísní na zdech, stropě či podlaze
- Světlá výška prostoru by měla být alespoň 1,8 metru
- Je potřeba, aby šlo zabránit vniknutí a úniku světla do/z pěstírny

Důležitou součástí indoor pěstování je osvětlení. Rostliny světlo potřebují, aby v nich mohla probíhat fotosyntéza. Bez dostatečného osvětlení budou rostliny vysoké a slabé. Vybrat si můžete z několika druhů osvětlení, od žárovek přes úsporné lampy, halogenidové výbojky, až po LED panely a mnoho dalšího. Zdroj světla by měl být co nejblíže listům, dejte ale pozor, abyste je nespálili. Většině zeleniny nebo rostlin se daří nejlépe při 14 až 16 hodinovém slunečním svitu nebo umělém osvětlení. Najdou se ale i výjimky, jejichž životní cyklus se řídí délkou působení světla, jako například u konopí. 

Základem úspěchu je světlo, vzduch a teplota

Při domácím pěstování je velice důležité zajistit rovnoměrné rozložení světla, aby se rostliny mohly rozvíjet stejnoměrně. K tomu vám poslouží stínidla (reflektory), která navíc zvyšují množství světla, které se k listům dostane.

Zapomínat by se nemělo ani na teplotu. Většině rostlin se daří nejlépe při teplotě mezi 18 a 24 °C. V příliš horkém prostředí by byly malé a slabé, v zimě mohou rostlinám žloutnout listy, které následně opadají.

Zaměřte se také na relativní vlhkost vzduchu. Zvýšit ji můžete tak, že budete denně rostliny poprašovat vodou. Dále můžete v blízkosti pěstebního prostoru položit zásobník s vodou (rostliny do něj nedávejte) nebo rostliny umístit blízko u sebe, aby se vytvořilo mikroklima s vyšší relativní vlhkostí vzduchu. Pomoci vám může i zvlhčovač vzduchu.

indoor pěstování

Bez vhodného hnojiva to nepůjde

Pokud chcete vypěstovat krásné, zdravé a hojně plodící rostliny, nesmíte podcenit výběr správného hnojiva. Zakoupit můžete hnojiva tekutá, pevná nebo sypká. Záleží na tom, co vám více vyhovuje. Obecně se lépe pracuje s hnojivy tekutými. Každý druh pěstování a druh rostlin vyžaduje jiný typ hnojiva. Vybrat si navíc můžete mezi chemickou nebo bio variantou. 

Hnojivo je důležitou součástí pěstování, na jehož konci vás odmění zdravé rostliny s pěknými a chuťově vynikajícími plody. Vyplatí se proto do něj zainvestovat a věnovat jeho výběru dostatečné množství času. Podlehněte také indoor pěstování a užijte si čerstvé plodiny po celý rok.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Bez vodného slunce  - Autor: také ne 4. 12. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl