Arónie neboli černý jeřáb

Arónie neboli černý jeřáb

Kategorie: ZAHRADA

Arónie je keř. Je ideální, pro doplnění zahrádky. Často se používá jako živý plot. Máte tedy užitkový živý plot. Plody se zpracovávají sušením, nebo lisováním, na šťávu.  



Aronie a její účinky

Arónie ( černý jeřáb ) má temně fialové až černé plody trpké chuti a velikostí podobné borůvkám. Je vhodná pro diabetiky, děti, sportovce, vytížené lidi, managery. Plody obsahují vysoký obsah vitaminů A, B1 , B2 , B6 , B 9, C, E, P, množství minerálů a dalších biologicky důležitých aktivních látek, antokyaninů, bioflavonoidů. Významný je i obsah barviv, což se používá v textilním a potravinářském průmyslu.

Plody arónie jsou vhodné i pro lidi pracují intenzivně na počitači - regeneruje oko, - tedy právě pro vás, co nyní čtete tento článek - harmonizuje působení záření monitorů na organismus, zlepšuje paměť, koncentraci a vitalitu. Působí jako prevence proti infarktu, mrtvici a arterioskleróze. Mírní zimní deprese, působí preventivně proti depresím a jarní únavě.

O arónii se říká, že je to královna antioxidantů. Bobule proti civilizačním nemocem.

Arónie -  černý jeřáb

Pěstování aronie

Pokud chceme pěstovat Arónii jako živý plot, vzdálenost sazenic by měla být 80 cm. Aronie je estetická. Plody přitahují pozornost od června. Na podzim se krásně vybarví listy, které lze sušit do čaje. Aronie je nenáročná, má raději mokřejší půdy, roste ve všech nadmořských výškách.

Plody mohou být konzumovány v čerstvém stavu, nejchutnější jsou od září.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl