Jak ochladit byt

Jak ochladit byt

Kategorie: BYDLENÍ

Na přečkání horkých letních dnů i nocí existuje řada tipů. Počínaje klimatizací, přes okenní žaluzie, rolety, fólie proti horku a konče studenou sprchou. Poslední radu můžeme realizovat okamžitě, ne však stále.



Na ostatní je v létě pozdě, neboť je musíme objednat a než se nainstalují, bude podzim. Navíc tyto zaručené prostředky napomáhající ochladit horký vzduch v bytě nejsou zrovna levné. Pokud je již doma nemáte, musíte se spokojit s osvědčenými radami, které váš byt ochladí ihned a téměř zadarmo. Zřejmě nestačí větrat jen v noci a přes den zavřít okna. K tomu je třeba využít i dalších opatření.

- Okenní závěsy pomáhají, a nejlépe v tmavé barvě. Potvrzují to obyvatelé jižních států, kteří v létě zatahují těžké tmavé závěsy, kterými neprojde do interiéru slunce. Někteří je ještě ráno namočí, neboť odpařovaná voda ochlazuje v bytě vzduch. Namočit můžete ovšem i záclony například rozprašovačem vody na květiny.

- Vzduch můžete ochlazovat také ledovou vodou, která se bude odpařovat z vany, umyvadla či dřezu, kam ji napustíte pouze několik centimetrů.

- Vypněte televizi, počítač a další elektrospotřebiče, které jsou zdrojem tepla. Například televizor nestačí vypnout jen dálkovým ovladačem, jelikož je stále v provozu stejně jako mikrovlnka v zásuvce. Zapínejte jen ty spotřebiče, které právě používáte. Pochopitelně kromě ledničky a mrazničky.

Klimatizace nebo žaluzie

Žaluzie

Klimatizace má řadu výhod, ale i nevýhod. K výhodám patří jejich účinnost, neboť klimatizační jednotky dokáží ochladit vzduch v interiéru velmi podstatně. Navíc lze regulováním nastavit žádoucí teplotu. K negativním stránkám patří pořizovací cena, nutnost stavebních úprav a v neposlední řadě nepříjemné účinky pro alergiky. Proto jsou výhodnější okenní žaluzie nebo rolety. Na výběr jsou venkovní i vnitřní a kromě zabránění průniku slunečních paprsků, které byt ohřívají, mají i další přednosti. Jsou velice účinným bezpečnostním opatřením, neboť jejich stažením zabráníte zlodějům vniknutí do domu či bytu. Další výhodou je tepelná a zvuková izolace. 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl