Bezpečnostní dveře

Bezpečnostní dveře

Kategorie: BYDLENÍ

Všichni známe rčení: "Můj dům, můj hrad," jenže většina z nás hrad nevlastní, ale vůli zabezpečit svůj byt a majetek máme obdobnou jako středověcí rytíři. Brána byla totiž vždy nejbolavějším místem opevnění. Na jiných stranách byly vodní příkopy, parkány a hradby, ale v místech vstupu jen dřevěná okovaná vrata.



Pak stačilo mít beranidlo, pár chlapíků a po několika ranách se vrata rozsypala. A s podobným násilím můžeme počítat i dnes. Jsme ale schopni si dveře vybavit natolik, aby odolaly běžným prostředkům útočníka?

Bezpečné dveře

Když si uvědomíme, k čemu dveře slouží a jaké musí splňovat podmínky, dostaneme se do slepé uličky. Nelze totiž dveře mít natolik tlusté, aby odolaly všem násilnickým útokům, protože pak bychom s nimi nemohli volně manipulovat. Ale nejde jen o sílu či pevnost dveří samotných, pro bezpečnostní dveře platí, že mají bezpeční kliky, zamykání i panty a rámy (zárubně). A ke všemu bezpečné dveře by měly být současně i protipožární dveře.

Bezpečnostní dveře

Co to jsou bezpečnostní dveře?

Bezpečnostní dveře dneška se liší od středověkých k nepoznání. Při jejich výrobě se používají nejmodernější technologie, kovy, lamináty a další materiály. Ve hře je samozřejmě mnoho druhů dveří, které se liší použitým materiálem i náročností výroby. Zákazník by si pak měl srovnat v hlavě, co je pro něho únosné, tedy zejména to, jak náročnou ochranu potřebuje. Prakticky lze říci, že čím větší majetek chceme chránit, tím vyšší nároky by dveře měly splňovat. Na druhou stranu se budou o způsob ochrany vašeho majetku zajímat pojišťovny, pokud budete s nimi uzavírat smlouvu. A věřte, že se to ve smlouvě také odrazí.

Jaké dveře si vybrat?

Jak bylo naznačeno, je potřeba volit cenu a výši chráněného majetku. Dveře si lze koupit a jen nasadit do pantů. Ale takové jednoduché dveře lze snadno s použitím patřičného nářadí vysadit z pantů. Proto můžete použít tříbodovou čelní lištu s trny proti vysazení, ale doporučuje se současně nové adekvátní zárubně i vedle bezpečnostního kování také vložky ve vyšší bezpečnostní třídě.

Dveře, okno do bytu

A máme tu další dilema - bezpečnost a vzhled. Nelze mít přece bezpečnostní dveře, které by se nepřizpůsobily bytu, případně tomu, jaký byt je. Takže bezpečnostní dveře by měly být spíše nenápadné s kvalitní povrchovou úpravou, měly by mít pěkné kování a případně i další doplňky. Jejich design musí odpovídat funkčním i estetickým požadavkům, ale na druhé straně by pokud možno z dveří neměly čnít jejich bezpečnostní prvky. Věnujte včas při vybavování bytu či domu vstupním dveřím velkou péči, vždy se vám to vyplatí. Možná, že je zloděj poškrábe, ale to není nic proti tomu, kdyby vaše nebezpečnostní dveře překonal a byt vám vyloupil. Krása a užitek mohou jít ruku v ruce, stačí si jen vybrat.

Bezpečnostní dveře
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl