Skleník mezi paneláky

Skleník mezi paneláky

Kategorie: PANELÁK

Skleník mezi paneláky. To není utopie. I v době války dokázali naši předci vypěstovat ve městech údajně asi 48 % zeleniny.



Věřil bych tomu. Například ve Zlíně mezi baťovskými domky se dařilo chovat kozy i prasata. Zahrádky byly samozřejmostí. 

Skleník a panelák. To není utopie.

Ani dnes to není nic složitého. Mít zahrádku, nebo skleník mezi paneláky. Takový skleník je báječná věc. Umožňuje vám předpěstovat spoustu přisadby. Sazenic. Ty pak zasadíte kolem skleníku na zahradu.

S podzimem tyto sazenice mimo skleník začnou uvadat, i když je teplo. Viz foto z konce září. Ve skleníku však rostliny budou prosperovat nejen brzy na jaře ale i dlouho do zimy. Skleník na obrázku tak dokáže vydatně zásobovat zeleninou a ovocem (rajče je ovoce, meloun je zelenina), mnoho rodin. Skleník prodlužuje pěstební dobu, zvyšuje úrodu a snižuje spotřebu vody, hnojiv a chemie. A i práce.

Skleník mezi paneláky

Papriky, rajčata, okurky a další

Majitel tam pěstuje snad všechny druhy rajčat, žlutá, červená, masitá a dýňovitá, okurky, papriky, dýně atd. U paprik letos zjistil zajímavou věc. Nahrazením Mališe Grundfosem se mu velmi zvýšila úroda paprik. Grundfos dává mnohem více vody. Zálivka ve skleníku po letech je tedy mnohem vydatnější. A tím i úroda. Zahrada je přitom od jihu i západu stíněna.

Pokud nemáte zahradu, ani skleník, přesto nemusíte zoufat. I na balkoně v paneláku lze vypěstovat asi 100 kg zeleniny. Díky aeroponickým a hydroponickým skleníkům lze pěstovat i v obýváku, anebo ve sklepě. Kdo by se chtěl soustředit na výkon skleníku, měl by se zaměřit na Akvaponický skleník. Má údajně 10 x vyšší úrodnost než běžný skleník, navíc produkuje i maso. Opravdu. Na ploše 3 x 5 m u rodinného domku lze získat velkou úrodu s možností prodeje přebytků. Akvaponický skleník se tak mže kladně projevit i v rodinném rozpočtu.

Není problém takový skleník kontrolovat přes počítač. Potravinová soběstačnost je nám tak zase trochu dostupnější.

 

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 To je pravda. Suprmarkety - Autor: Starý Paprika 26. 9. 2015
 No jo, Jak ale vybrat skleník ?  - Autor: Nákupčík 26. 9. 2015
 Jak vybrat skleník ?  - Autor: Tu 26. 9. 2015
 Ekonomický nátlak - politika - Autor: Jaroslav mořka 26. 9. 2015
 Zeleniny je málo a prudce zdražuje - Autor: Trh 20. 10. 2015
 ová tabulka odchodu dpo důchodu - Autor: jirák 17. 7. 2016

     



bydleti.cz


Životní styl