Je dálkové topení dražší?

Je dálkové topení dražší?

Kategorie: PANELÁK

V současné době probíhá vyúčtování tepla za minulý rok. Občané jsou překvapeni, že za topení platí více. Probíhají ostré komunikace s firmami, provádějícími měření tepla na radiátorech.



No ale ty, za to nemohou. Provádějí pouze rozúčtování tepla, které dům spotřeboval. Které se naměřilo na patě domu. Sám jsem byl přítomen takové několikahodinové konzultaci v bytě seniora, který téměř netopil a přesto se mi platby za teplo zvedly o několik set korun českých.

Teplo od souseda

Na místě jsme změřili teplotu zdi souseda. Zeď byla teplejší než vzduch v místnosti. Soused ho vlastně vytápěl. Je to otázka pojmenování. Zda se jedná o vnucené teplo, nebo ukradené teplo. V každém případě ovšem využité, spotřebované. Proto i zaplacené. Kvalitní měřiče tepla na radiátorech účtují i teplo, které využijete, od souseda.

Jde o to, že léta 2014,2015 byly výrazně teplejší zimy. Cca minus 15 % dolů. Loňské topné období bylo již běžnější. Ovšem studená zima, kterou jsme prožili, se projeví teprve ve vyúčtování příští rok. Média však již nyní uvádějí, že „studené jaro“ již zvedlo celoroční spotřebu tepla na topení o 30 %. K tomu lze v některých případech i zdražení tepla. Můžeme tedy očekávat vyšší platby za teplo v bytech i příští rok.

dálkové vytápění

Co se s tím dá dělat?

Mnohé bytové domy budují vlastní kotelny, jiné zateplují. Možnosti energetických úspor tedy jsou. Ono, panelový dům je ideální tvar pro pasivní domy. Má hodně podlahové plochy. Provoz panelového domu tedy může být vysoce úsporný. Tak, jak byly panelové domy původně projektovány. Levné a pohodlné bydlení.

Jaké jsou ještě další možnosti snížení nákladů?

Kromě energií, které lze snadno výrazně snížit zateplením, několikanásobně snížit novou kotelnou, lze nyní žádat i dotace na využití dešťové vody. Bydlení v bytovém, panelovém domě může být levné, pohodlné, komfortní, vysoce soběstačné.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Je to tak - Autor: drum 7. 6. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl